Vejret i Danmark bliver mere ekstremt, og det skaber udfordringer for landets boligejere. Skybrud og længere perioder med regn ses nu også uden for skybrudssæsonen og har ifølge F&P’s skadesstatistik ført til en markant stigning i vandskader på danske boliger i 2024.
Mens der blev anmeldt 1080 vandskader som følge af skybrud og skybrudslignende regn i 1. kvartal 2023, blev der i samme kvartal 2024 anmeldt 4205.
På trods af udviklingen har mange boligejere endnu ikke overvejet at klimasikre deres hjem.
Det viser en ny undersøgelse fra Exometric, der er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi. Ifølge undersøgelsen har 57 procent slet ikke overvejet klimasikring, mens kun 17 procent allerede har gjort en indsats. Og 15 procent har haft klimasikring i tankerne, men er endnu ikke kommet i gang.
Med udsigten til mere ekstremt vejr i fremtiden, er det vigtigere end nogensinde, at boligejere tænker præventivt.
“Vi ser allerede markante ændringer i vores klima, og det vil formentlig fortsætte med at udfordre vores hjem. Det kan virke som en stor omkostning her og nu, men konsekvenserne og regningen kan blive langt større, hvis man ikke sikrer sig på forkant,” siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
Manglende klimasikring kan give milliardregning
I sidste uge viste en ny rapport fra DTU, at regningen som følge af stigende vandmasser og skybrud kan løbe op i et trecifret milliardbeløb, hvis vi som samfund ikke formår at klimasikre bedre end i dag.
Ifølge Bo Halm Andersen bør rapporten give anledning til, at man som boligejer overvejer, om man bør rådføre sig med professionelle, der kan vurdere behovet for klimasikring af boligen.
“Vi ser en stigende tendens til flere og større vandskader, især i kældre og på tage som følge af det våde vejr. Mange boligejere opdager først problemet, når skaden allerede er sket, og så kan det være en bekostelig affære at rette op på. Derfor kan det være en god idé allerede nu at få vurderet behovet for klimasikring af boligen,” siger Bo Halm Andersen.
Sådan kan du sikre din bolig
Bo Halm Andersen anbefaler konkret, at boligejere får undersøgt deres bolig.
Det indebærer en gennemgang af husets risikoområder, såsom tag, kælder og afløbssystemer, for at identificere potentielle problemer før næste skybrud rammer.