Beskæftigelsen blandt de fordrevne ukrainere ligger i Norddjurs på et noget højere niveau end i resten af Danmark.
I denne uge udsendte beskæftigelsesministeriet en opgørelse med tal fra juni, som viser at ukrainere i Norddjurs har væsentligt større sandsynlighed for at være i arbejde, sammenlignet med resten af Østjylland og Danmark.
Således lå beskæftigelsen for fordrevne ukrainere ultimo juni på 30 % i Norddjurs, 23 % i hele Danmark, og 20 % i Østjylland.
Men siden de tal blev opgjort, er der sket et spring i Norddjurs Kommune. Faktisk var der ved udgangen af juli hele 42 procents beskæftigelse blandt de fordrevne ukrainere.
Det skriver Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.
Springer over, hvor sprogbarrieren er lavest
Karoline Bergkvist Søgaard, fmd. Arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune udtaler:
"Tallene viser, hvad vi kan her i Norddjurs. Virksomhederne og borgerne i Norddjurs samt ukrainerne har sammen fundet ud af springe over sprogbarrieren hvor den er lavest, og kommunens ansatte samt borgere har gjort en stor indsats for at få det praktiske på plads," siger hun og fortsætter:
"Ud over at skaffe jobs, har det handlet om at bosætte sig, tage godt imod og få undervisning i dansk. Nu venter der et arbejde i at fastholde dem med sæsonarbejde, og få endnu flere af de fordrevne i arbejde. Det ved jeg vi kan lykkes med. For virksomhederne har generelt en social ansvarlig indstilling om, at problemer er udfordringer og det er noget vi løser. Ukrainerne viser et stort drive for at komme i arbejde, og vores dygtige medarbejdere på jobcentret arbejder ihærdigt på at skabe nye match."
Stabil og pligtopfyldende arbejdskraft
På Kysthotellet Djursland er der mange værelser, som skal gøres rent. 3 af rengøringsassistenterne er fordrevne ukrainere ansat på deltid gennem firmaet Jydsk Miljø Rengøring. Det er der stor tilfredshed med, fortæller driftsleder Irene Schmidt Beier, som kommer med en klar opfordring til andre virksomheder:
"Ukrainerne virker meget pligtopfyldende, de gider godt arbejde. Sørg for, at de går sammen med en anden medarbejder, så der er nogen, de kan støtte sig op af, og find en måde at kommunikere på. Og brug tilbuddet om virksomhedspraktik gennem jobcentret. Så man er sikker på, at der er tid til en ordentlig oplæring, og så er du også sikker på, at det er et godt match."
Hilding Hviid fra Gjerrild kro har også ansat 3 ukrainere, og supplerer:
"Ukrainerne er både flittige og mødestabile. Den sproglige udfordring er de kommet mindeligt omkring. Det har hjulpet, at den første vi ansatte, har en datter ansat i landbruget, og hun har gået lang tid på sprogskole. Datteren snakker fint dansk, så hun kunne hjælpe med at komme i gang. Vi havde tilknyttet tolk ved opstart af de to næste – og er der i dag noget, så har vi taget telefonen og ringet til tolken og taget det den ved rundt."
Status ultimo juli i Norddjurs
59 ud af 139 fordrevne ukrainere i erhvervsaktive alder er i beskæftigelse, dvs. 42 % fordrevne er i arbejde et halvt år efter invasionen begyndte
Ansættelse er mest indenfor brancherne restaurant/cafe/camping, Gartneri & Landbrug og Rengøring
Norddjurs Kommune afholder jobmesse mellem ukrainere og virksomheder den 22. august