Der er otte parallelsamfundsområder i Danmark mod 12 sidste år.
Det viser de lister, som social- og boligministeren søndag offentliggjorde over parallelsamfund og udsatte boligområder. Offentliggørelsen omfatter også listerne over omdannelses- og forebyggelsesområder.
Vejleåparken i Ishøj, Motalavej i Slagelse, Nørager/Søstjernevej i Sønderborg og Skovgårdsparken i Aarhus udgår af listerne for både parallelsamfund og udsatte boligområder, da de ikke længere opfylder kriterierne. Det skyldes bl.a. at uddannelsesniveauet i områderne er løftet, og at antallet af dømte er faldet.
Antallet af udsatte boligområder falder samlet set fra 19 til 12 – og der er ingen nye områder på de to lister.
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) siger:
"Mit mål er nul parallelsamfund. Så vi får et mere samlet Danmark, og så børn fra udsatte boligområder får en bedre start på livet. Selvom vi ikke er i mål endnu, så slår de nye opgørelser klokkeklart fast, at indsatserne virker. Det viser sig også i det, jeg synes er den bedste nyhed i år – nemlig at der ikke er kommet nye områder på listerne."
Vi skal holde fast
Hun fortsætter:
"Det er virkelig vigtigt, at vi holder fast nu. Vi har et mål om, at Danmark skal være fri for parallelsamfund om fem år. Det kræver, at kommuner og boligorganisationer bruger de redskaber, som lovgivningen tilbyder - også til at gennemføre egentlige omdannelser. Det kommer jeg til at have fokus på."
Udsatte boligområder skal indføre udlejningsregler, der styrer beboersammensætningen, og det er også muligt at etablere private boliger samt godkende strategisk nedrivning og salg af almene familieboliger, hvis et område skal omdannes. Her vil man kunne søge midler fra Landsbyggefondens infrastrukturpulje. Ministeriet er i løbende kontakt med de involverede kommuner for at sikre, at redskaberne bruges.
Regeringens ghettorepræsentanter er desuden i dialog med kommuner med udsatte boligområder.