Kommunerne kan tydeligt mærke, at antallet af ukrainske flygtninge flader ud. Foto: Shutterstock
Kommunerne kan tydeligt mærke, at antallet af ukrainske flygtninge flader ud. Foto: Shutterstock

Presset på kommunerne letter - færre ukrainere kommer til Danmark

Kommunalt

11/07/2022 11:36

J. Bøgen

Færre ukrainere søger ophold i Danmark, og det letter presset på kommuner. Men de sparede ressourcer skal i stedet kastes ind i jobsøgning og psykosociale problemer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Først næsten 100.000 og siden op mod 40.000 efter påske. Sådan lød myndighedernes vurdering af antallet af flygtninge fra Ukraine, som kunne komme til Danmark, i foråret.

Men krigens rædsler til trods, er vi slet ikke kommet op i nærheden af de tal.

Udlændingestyrelsen har nemlig opgjort antallet af ukrainere, der er flygtet til Danmark, og de viser, at fra slutningen af april er antallet langsomt kravlet fra cirka 25.000, der har søgt om opholdstilladelse efter særloven, til knap 30.000 i begyndelsen af juli.

Det skriver mediet kommunen.dk på baggrund af en artikel fra Ritzau.

Kan tydeligt mærkes

Chef for Dansk Flygtningehjælps videnscenter for integration og udsatte flygtninge, Mette Blauenfeldt, glæder sig over, at kommunerne nu kan ændre fokus i forhold til opgaver.

"Nu, hvor det praktiske er ved at være på plads, begynder der at være overskud til at hjælpe med blandt andet arbejdsmarkedsdelen. Og så kan vi se qua nogle af vores egne psykosociale tilbud, at nogle ukrainere begynder at få det rigtig svært," siger hun.

Det skyldes, at mange stadig har venner og familie tilbage i Ukraine, hvor krigen trækker ud, og der ser ikke ud til at være en våbenhvile lige om hjørnet.

Tsunamien er fladet ud

I Aalborg Kommune oplever afdelingsleder i Job- og Integrationshuset Pia Jakobsen, at der ikke er samme "tsunamieffekt i tilgangen af ukrainske flygtninge" som i foråret.

Og i Esbjerg Kommune mærkede man i løbet af juni, at presset begyndte at flade ud. Det fortæller direktør for området Borger & Arbejdsmarked Lise Plougmann Willer.

Hun kan sagtens forestille sig, at de psykosociale problemer kommer, for jo længere tid man er her, desto større er sandsynligheden for, at forsinkede reaktioner på en voldsom rejse eller utryghed dukker op.

"Vi har set det, hver gang vi har håndteret flygtningerunder. Det er fuldstændig menneskeligt. Så mit gæt er, at det kommer vi også til at se denne gang."

Det kan dog vise sig at være en fordel, at mange er kommet til Danmark i grupper eller har familie og venner her.

"Det kan selvfølgelig være så voldsomt, at man har brug for ekstern hjælp, men vi oplever, at der er et tæt sammenhold, og de passer godt på hinanden. Så det kan måske få en positiv betydning for, hvor de læsser problemer og bekymringer af."

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.