At være offentlig leder er et af de mest spændende og udfordrende job, man kan have – netop fordi det ikke er let, og fordi man som dygtig leder gør en stor forskel for både medarbejdere, borgere og hele velfærdssamfundet. Derfor skal den enkelte leder have de bedst mulige betingelser for at lykkes. Ansvaret for at sikre dét ligger hos politikere og topledelse. Derefter er det rimeligt at kræve, at den enkelte leder lever op til samfundets høje forventninger.
Sådan lyder det grundlæggende budskab fra HK Kommunals Chefgruppe, som tæller knap 2.000 ledere og chefer på det administrative område i kommuner og regioner. Budskabet er nedfældet i et manifest, der ifølge Chefgruppens formand, Karin Termannsen, er en grundig filtrering af medlemmernes viden, erfaring og daglig ledelsespraksis.
Bliv redaktør for dit eget indhold
DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.
- Det store fokus på offentlig ledelse, blandet andet på grund Ledelseskommissionens arbejde, skabte momentum for manifestet. For os var det vigtigt at få nedfældet og kommunikeret, hvad vi mener ledere og chefer i HK Kommunal har og skal have fokus på i deres arbejde – i dag og fremover. På den måde er det et papir, som både retter sig indad mod vores medlemmer og udad mod dem, som har indflydelse på offentlig ledelse, bl.a. altså Ledelseskommissionen, siger Karin Termannsen.
Fokus både på rammer og eget ansvar
Manifestets tre hovedpunkter er HK-chefernes bud på: 1. de fællesgrundvilkår for offentlige ledere, 2. de vigtigste forudsætninger for, at ledere kan få succes, og 3. ledernes eget ansvar for at lykkes. Og det runder de vigtigste temaer, Chefgruppens bestyrelse har været optaget af i de senere år: Ledelsesspænd, lederuddannelse, adgang til sparring og en reel ledelseskæde, der samarbejder og spiller hinanden gode, både opadtil, nedadtil og på tværs i ledelsessystemet.
- Det er jo på mange måder modsætningsfyldt at være leder – på den ene side at påtage sig den rolle, man elsker, og på den anden side skulle træffe nogle beslutninger, som kan gøre ondt, og som sker i rammer, man ikke altid har indflydelse på. Derfor har vi både fokus på vilkår og eget ansvar, pointerer Karin Termannsen og glæder sig over, at Chefgruppen på sin vis har været frontrunner i forhold til bl.a. Ledelseskommissionen.
Allan Søgaard fik manifestet med hjem
Kommissionens formand, Allan Søgaard Larsen, fik til et møde med Chefgruppen stukket manifestet under armen, og Karin Termannsen er sikker på, at han har læst det og taget det med i sine overvejelser.
Ledelsesavisen NY
- Nr. 14: Om værdibaseret ledelse og tiden efter NPM
- Nr. 13: Om lederuddannelser og sammenhæng
- Nr. 12: Om afbureaukratisering og sammenhæng
- Nr. 11: Ledelseskommissionens anbefalinger
- Nr. 10: Om styrings-paradokser, faglig ledelse og fejlslagne strategier
- Nr. 9: Fra konference med 200 ledere og forskere
- Nr. 8: Om tillid, kærlighed og nye paradigmer
- Nr. 7: Om Sammenhængsreform og Ledelseskommission
- Nr. 6: Om partiernes ønsker til ny styring
- Nr. 5: Fra 2016
- Nr. 4: Om strategier og styring
- Nr. 3: Om Sverige, kloge ledere og eksperimenter
Vores online-udgave af Ledelsesavisen finder du lige her - den opdateres løbende.
Artikel om baggrunden for DenOffentliges Ledelsesavis.
- Jeg håber selvfølgelig også, at det har påvirket ham lidt. Men uanset mener jeg, at vi som chefgruppe nu har et fælles ståsted og fundament – vores anbefalinger til god, offentlig ledelse. Så kan Ledelseskommissionen jo altid supplere med deres anbefalinger, siger hun med et smil.
Manifestet er også blevet brugt af HK Kommunals formand Bodil Otto i flere sammenhænge, bl.a. Ledelseskommissionens følgegruppe, hvor hun har siddet med.
Læs hele manifestet i pdf'en her: