Slots- og Kulturstyrelsen freder SAS Royal Hotel samt den tilhørende airterminal efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn.
Komplekset, der er opført i perioden 1956-1960 og tegnet af Arne Jacobsen, er ikonisk arkitektur på internationalt niveau, der samtidig fortæller flere vigtige historier om 1960’ernes Danmark.
Enhedschef i Center for Kulturarv Mette Carstad, Slots- og Kulturstyrelsen, siger i forbindelse med beslutningen:
”Komplekset med både høj- og lavhus udgør et ikonisk mesterværk, særligt på grund af facadernes gennemtænkte udtryk med de spinkle aluminiumssprosser og den elegante proportionering af brystnings- og vinduesmodulerne. Herudover er bygningerne en levende repræsentation af den store samfundsmæssige udvikling, som Danmark gennemgik i årtierne efter 2. Verdenskrig.
Vi er som myndighed opmærksomme på, at huset skal fungere og følge med tiden, og det er – som ved andre fredninger – centralt, at fredningsværdier og den udvikling, der muliggør moderne hoteldrift mv., går hånd i hånd.”
Foreningen By & Land Danmark har indstillet både højhuset og den tilhørende airterminal til behandling i Det Særlige Bygningssyn, som indstiller fredninger til Slots- og Kulturstyrelsen. Efter en tre måneders høringsperiode er der nu truffet afgørelse om fredning.
Læs Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse her
Jacobsen på alt fra bestik til tæpper
SAS Royal Hotel blev tegnet af Arne Jacobsen og opført 1956-1960. Mens højhuset var hotel var en del af lavhuset oprindeligt indrettet til airterminal, hvor de rejsende kunne begynde og afslutte deres rejse.
Ved åbningen i 1960 fremstod Royal Hotel og airterminalen som et totalværk, hvor alle dele fra bestik, tæpper, gardiner, møbler og lignende til det samlede bygningskompleks var tegnet af arkitekt Arne Jacobsen.
På opførelsestidspunktet var SAS Royal Hotel den højeste bygning i Danmark, og var det frem til opførelsen af Domus Vista i 1969.
SAS Royal Hotel og den tidligere airterminal er bl.a. inspireret af Lever House i New York – en kontorbygning på Park Avenue, tegnet af arkitekterne Natalie De Blois og Gordon Bunshafft fra Skidmore, Owens and Merril i 1950.
Læs mere om fredede bygninger på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside