“Dette projekt er interessant, da det er det første OPP på ældreområdet, hvor både byggeriet og plejeopgaverne forenes i samme kontrakt.”
Det siger branchedirektør i DI, Mette Rose Skaksen, om Danmarks første plejecenter, der er bygget efter den såkaldte OPP-model. OPP betyder offentligt-privat-partnerskab og har været på forskellige regeringers ønskeliste i de sidste ti år. Konkret betyder OPP, at det offentlige udbyder både etablering og indgår aftale om den samlede drift af en skole, plejehjem eller anden offentlig aktivitetet for en årrække. I Kolding er Attendo den private partner.
“I kraft af vores mangeårige erfaring med driften af plejehjem i blandt andet Sverige har vi nu skabt et rigtig hyggeligt, bæredygtigt, teknologisk veludstyret og moderne plejecenter. Jeg vil påstå, det er det mest bæredygtige og ikke mindst flotteste plejecenter i Danmark,” siger Dorte Kofod fra pleje- og omsorgsvirksomheden Attendo om det nybyggede plejecenter Vonsildhave Kvarteret, der officielt åbner onsdag i udkanten af Kolding.
“Det er ikke kun ud fra det arkitektoniske, men også som en helhed i bydelen Vonsild i Kolding Kommune. Vi er stolte af det resultat vi præsenterer sammen med vores partnere,” siger Attendos regionschef Dorte Kofod.
Læs mere fra Attendo her
Fyldt med velfærdsteknologi
Hele konceptet er bundet sammen i tæt samarbejde mellem Attendo og Dansk Boligbyg og løbende dialog med Kolding Kommune. Resultatet er et plejecenter der - udover at opfylde en række krav til bæredygtigt byggeri - er indrettet optimalt til borgernes hverdag.
“Vi har lagt stor vægt på, at skabe et plejecenter, der er et hjem for beboerne men også åbner sig ud mod sit nærmiljø og iøvrigt er udstyret med moderne velfærdsteknologi såsom sensorgulv, elektroniske hæve-sænke toiletter, spa-afdeling, træningsrum, legeplads, cafe, krostue med billardbord og gæsteværelse til pårørende,” fortæller Dorte Kofod.
Plejecentret er et bæredygtigt byggeri, og udover miljøfordelene giver det også en række gevinster på driftsøkonomien. Det er en fordel, når Attendo sammen med Kemp & Lauritzen skal drive plejecentret de næste 20 år i en fast kontrakt med Kolding Kommune.
Ifølge Mette Rose Skaksen er der store samfundsmæssige perspektiver i at bruge OPP-modellen meget mere.
“ I DI tror vi på, at fokus på totaløkonomien i OPP er med til at sikre, at skatteborgerne får mest kvalitet for pengene. Denne type af samarbejde kan derfor være med til at fremtidssikre borgernære serviceydelser. Vi håber derfor, at projektet kan skabe en læring som kan udbredes ud til andre kommuner, som ønsker at indgå OPP-samarbejder på ældreområdet,” siger branchedirektøren fra DI.
Attendo og Dansk Boligbyg er fuldstændig enige. Med deres praktiske erfaringer er de klar til at anbefale modellen fremover.
Drømmer om mere OPP
Attendo og Dansk Boligbyg håber således at de med Danmarks første plejecenter som OPP har påbegyndt en ny epoke, som kan inspirere flere kommuner.
“Det har været et anderledes og spændende projekt, og en udfordring at finde de forskellige roller for samarbejdspartnerne. OPP er stadig en ny samarbejdsform, så håndbogen ligger ikke klar på forhånd, men er en del af hele processen, og vi er klar til nye opgaver,” siger Jannik Jensen, der er projektchef i Dansk Boligbyg a/s, totalentreprenør på projektet.
“Der er et dynamisk og meget effektivt samarbejde i OPP-modellen, så vi håber at kommunerne i hele Danmark lader sig inspirere af Kolding Kommunes eksempel,” siger Dorte Kofod.
FAKTA: OPP Plejecenter i Kolding
Der er 60 boliger i plejecenteret.
Driften er lagt i et selvstændigt selskab, der varetager driften de næste tyve år.
Etageareal: 5.820 kvm.
Entreprisesum: 93 mill. kr. ekskl. moms
Certificering: DGNB-Certificeret med Sølvmedalje
Totalentreprenør: Dansk Boligbyg a/s
Arkitekt: Luplau & Poulsen
Ingeniørrådgivning: Niras
Konsulenter: Hune & Elkjær
Drift og vedligehold: Kemp & Lauritzen
Landskabsarkitekter: Terra Nova
Juridisk rådgiver: LETT
Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding.