Affaldssortering er et fænomen, der er kommet for at blive.
Mens nogle danskere går meget op i, at de får sorteret korrekt, er der andre, der tager lidt lettere på det.
Dog er der ikke mange, der er klar over, at sløseri med affaldssorteringen kan ende med at koste dyrt.
Det skriver mediet Bolius.
Kan indføre gebyr
Flere danske kommuner har nemlig lov til at udstede bøder til borgere, der ikke formår at sortere deres affald korrekt.
"Der er som sådan ikke tale om en bødestraf, men kommunerne har mulighed for at indføre et gebyr for ukorrekt håndtering af affald. Gebyret skal dække de ekstraomkostninger, som kommunerne har haft, hvis borgerne har sorteret affaldet forkert – fx til ekstra tømninger," siger Signe Grandt Adsersen, der er fuldmægtig i Center for forsyning under Energistyrelsen.
Hun tilføjer, at der også i nogle tilfælde er mulighed for at få en bøde af politiet, hvis borgeren ikke følger de regler for affaldssortering, der er etableret i kommunen.
Kommunen har ansvaret
Kommunerne har ansvaret for at fastsætte reglerne for, hvordan dit affald skal sorteres, og de har fået et solidt regelsæt at arbejde ud fra.
To bekendtgørelser fra henholdsvis Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljøministeriet giver kommunerne vide beføjelser til at bestemme, hvor mange fraktioner du skal sortere dit skrald i – og om det skal afleveres i skraldespanden derhjemme eller på genbrugspladsen.
Men før du frygter kommunale affaldsinspektører, der gennemsøger din skraldespand i ly af natten, så tag det roligt.
Kommunerne starter altid med dialog og information. Det handler primært om, at boligforeninger og grundejerforeninger sørger for de rette faciliteter, så affaldet kan blive sorteret korrekt.
Gentagne overtrædelser kan dog føre til økonomiske konsekvenser.