Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du styr på reglerne? Sådan må du bruge langt lys

Lovgivning

06/09/2024 13:22

J. Bøgen

Det er ikke særligt nemt at komme med et præcist svar.

Du kører på motorvejen. Det er midt om natten, det er bælgragende mørkt, og der er ikke nogen bilister i miles omkreds. Du tænder for det lange lys for at få bedre udsyn, men i det fjerne ser du et sæt forlygter komme kørende i den modsatte retning.

Skal du slukke for det lange lys, eller lader du det være tændt?

Mange vil nok vælge at slukke det, men der er god chance for, at du har oplevet en modkørende bilist på motorvejen, som ikke har blændet ned, selvom du kom kørende i modsatte retning.

Men hvad er egentlig loven omkring det med langt lys? Lad os se på, hvad der står.

Loven er ikke tydelig

Færdselslovens §33 siger følgende:

Ved kørsel i lygtetændingstiden skal de påbudte lygter holdes tændt. På flere sammenkoblede køretøjer er det kun nødvendigt at holde baglygter tændt bagest på vogntoget og nummerpladebelysningen tændt ved vogntogets bageste nummerplade.

Stk. 2. Fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel.

Stk. 3. Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes:

  1. på strækning, hvor vejen er tilstrækkeligt oplyst,

  2. ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes,

  3. ved møde med tog, som fremføres langs med vejen, hvis der kan opstå risiko for blænding ved anvendelse af fjernlys, eller

  4. ved kørsel bag efter et andet køretøj, såfremt den forankørende kan blændes af fjernlyset og anvendelse af nærlys under hensyn til køretøjets hastighed og lysforholdene i øvrigt giver føreren tilstrækkelig synsvidde til sikker kørsel.

Stk. 4. Såfremt fjernlys (langt lys) efter stk. 2 ikke findes påkrævet, kan nærlys (kort lys) anvendes. Hvis fjernlys (langt lys) i medfør af stk. 3 ikke må anvendes, skal nærlys (kort lys) anvendes.

(...)

Stk. 6. Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.

Hvis du ikke synes, du har fået et klart svar på, hvad du skal gøre i den situation, der blev beskrevet i starten af artiklen, så er du bestemt ikke alene.

For selv eksperterne erkender, at loven ikke ligefrem er sort og hvid i dette tilfælde.

En personlig vurdering

Pernille Ehlers, der er specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, forklarer til tjekdet.dk, at brugen af langt lys er på til en personlig vurdering af bilisten.

"Som hovedregel bør man bruge det lange lys, når det er mørkt, og man ikke kan se langt nok frem. Hovedprincippet er, at du skal kunne se det, der er foran dig tidsnok til at kunne nå at standse med den fart, du nu kører med."

Men hvad så med stykket i loven om, at man ikke må blænde andre? Det er nemlig her, loven bliver svær at gennemskue.

Pernille Ehlers understreger, at man skal blænde ned, hivs man nærmer sig en forankørende bil, eller hvis man bliver overhalet, men når det gælder modkørende trafik, er det en langt mere mudret sag.

Det afhænger nemlig både af vejens forløb, om det går op eller ned ad bakke, om der er buskads i midterrabatten og så videre.

Så konklusionen er altså, at der ikke findes et sort/hvidt svar på hele problematikken omkring langt lys - udover den sædvanlige opfordring til, at man tænker sig om, når man sidder bag rattet.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.