De fleste bilister kender reglerne for, hvor hurtigt man må køre på motorvejene i Danmark, men færre er klar over, hvor langsomt man egentlig må køre.
På danske motorveje er hastighedsbegrænsningen som udgangspunkt 130 km/t. Der er områder med lavere hastighedszoner.
Men hvad sker der, hvis man vælger at køre meget langsomt?
Unødig fare eller ulempe
I Færdselsloven § 41 står der, at man ikke må køre så langsomt, at det er til unødig fare eller ulempe for den øvrige trafik:
"Kørende må ikke hindre andre kørendes normale kørsel ved uden rimelig grund at køre med overdreven lav hastighed eller pludseligt at bremse."
Det betyder, at kørsel med meget lav hastighed kun er lovligt, hvis det er nødvendigt af trafiksikkerhedsmæssige årsager, herunder dårligt vejr, tæt trafik eller tekniske problemer med bilen.
OK skriver tilmed på deres hjemmeside, at man ikke kan få en bøde for at køre for langsomt på motorvejen, men at køretøjet, man sidder i, skal kunne køre minimum 50 km/t:
"Færdsel på motorvej må godt nok kun ske i køretøjer, der kan køre minimum 50 km/t, men der er ingen fastsat mindstehastighed for motorvejskørsel. Så du kan altså ikke automatisk få en bøde for at køre for langsomt," lyder det.
Kør af, hvis du ikke kan overholde det
Hvis du af en eller anden grund ikke kan holde en passende hastighed på motorvejen, er det bedst at forlade den hurtigst muligt og finde en alternativ rute, hvor din lave hastighed ikke udgør en risiko for andre trafikanter.
Kort sagt er det vigtigt at holde en passende hastighed på motorvejen.