Dagpengene bliver ændret markant. Foto: Shutterstock
Dagpengene bliver ændret markant. Foto: Shutterstock

Nu stiger (og falder) dagpengene - det betyder det for dig

Lovgivning

09/06/2022 14:50

J. Bøgen

Folketinget har vedtaget den dagpengereform, der blev lavet en bred politisk aftale om i efteråret. Her er en oversigt over, hvad den endelige lov ender med at betyde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den meget omdiskuterede dagpengereform er faldet endeligt på plads og vedtaget i Folketinget - og der er nogle markante ændringer til det nuværende dagpengesystem.

For nogle vil satsen stige, for andre vil den være præcis det samme, og for nogle vil det blive noget sværere at få økonomien til at hænge sammen.

Det er nemlig de nyledige, kan se frem til at få mere ind på kontoen, og det er de nyuddannede, der skal betale for det.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Et beskæftigelsestillæg de første tre måneder

Hvis du lige er blevet ledig, kan du se frem til at få mere ind på kontoen de første tre måneder. Helt præcist kommer det såkaldte "beskæftigelsestillæg", som du kan få de første tre måneder, til at lyde på 3649 kroner, som du kan lægge oven i den eksisterende dagpengesats.

Det bliver rundt regnet til maksimalt 23.000 kroner før skat de første tre måneder.

Efter de tre måneder forsvinder beskæftigelsestillægget, og så kan du regne med den almindelige dagpengesats.

Markante ændringer for nyuddannede

Hvis du lige er blevet færdig med din uddannelse, og derfor ikke har været ude på arbejdsmarkedet, er der imidlertid udsigt til en noget mere skrabet økonomi.

Din sats bliver afgjort af nogle forskellige ting, som for eksempel din alder, og om du er forsørger eller ej. Overordnet kan det sættes op på følgende måde:

  • Er du nyuddannet og ikke forsørger, bliver din dagpengesats sat ned til 9.514 kr. om måneden, hvis du er ledig i mere end 3 måneder. I de første 3 måneder er satsen på 13.836 kr.

  • Er du nyuddannet, ikke forsørger og fyldt 30 år, bliver din dagpengesats sat ned til 12.018 kr. om måneden.

  • Er du nyuddannet og forsørger, bliver din dagpengesats ikke ændret. Den vil fortsat være på 15.868 kr. om måneden.

Samtidig gælder det for alle nyuddannede, at den periode, man kan få dimittendsats (som det kaldes, når man er nyuddannet), bliver halveret. Fremover kan man kun få satsen i et år mod de tidligere to år.

Endelig bliver der indført et sprogkrag til dimittender, der ikke har en tilknytning til det danske arbejdsmarked.

Beskæftigelsesministeren jubler

Der har været stor debat om særligt ændringerne i satserne for nyuddannede, men det forhindrer ikke beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i at være tilfreds med den nye lov:

"Jeg er virkelig glad for, at vi får investeret så markant i dagpengesystemet. Det er mig bekendt første gang i mere end 40 år, og det har været en vigtig prioritet for regeringen. Cirka 1,5 mio. hårdtarbejdende lønmodtagere vil opleve en større tryghed, hvis de skulle miste deres arbejde", siger han i pressemeddelelsen.

Fagforeningens Hovedorganisation jubler ligeledes over udsigten til et ekstra økonomisk tilskud til nyledige, men de er ikke glade for, at det bliver de nyuddannede, der kommer til at betale regningen:

”Den måde at finansiere de forbedrede dagpenge på, har bestemt ikke fagbevægelsen som afsender. Vi er bekymrede for, at en lavere sats og en kortere periode kan skade fødekæden ind til dagpengesystemet. Hvis de unge ikke længere melder sig ind i a-kasser, fordi dagpengesatsen er for lav, vil det ødelægge hele fødekæden i dagpengesystemet, ” siger FH-formanden Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.