Til næste års internationale biavlerkongres i København vil der ikke blive afholdt den traditionelle kåring af verdens bedste honninger.
Årsagen er den udbredte forfalskning af honning, som gør det umuligt at sikre troværdigheden af konkurrencen.
Det skriver BBC.
Man kan ikke smage sig frem til det
Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, udtrykker overfor DR sin ærgrelse over situationen. Ifølge ham kan man ikke smage sig frem til, om en honning er forfalsket, hvilket gør det svært at sikre, at de bedste honninger faktisk er ægte.
En undersøgelse fra sidste år afslørede, at 46 procent af den honning, der importeres til EU, er forfalsket. For at et produkt kan kaldes honning, må det ikke indeholde andre tilsætningsstoffer, men svindlere tilsætter ofte sirup lavet af roer eller ris for at opnå højere fortjeneste
Trods nye analysemetoder, der kan afsløre falsk honning, ville det være logistisk svært og usikkert at få analyseret alle de deltagende honninger fra konkurrencen på en kort tidsramme, som for eksempel den fem dage lange kongres i København.
"Morgenmadsdirektiv"
For at bekæmpe forfalskningen er der dog kommet initiativer på EU-niveau. EU vedtog for nylig et "morgenmadsdirektiv", der kræver, at det tydeligt fremgår, hvor honningen kommer fra. Der er også nedsat arbejdsgrupper, der undersøger mulighederne for at kontrollere honningens ægthed. Derudover er der indført regler, som kræver, at virksomheder, der importerer honning til EU, skal registreres, hvilket giver bedre mulighed for at holde styr på kilderne.
Rune Havgaard Sørensen påpeger, at kampen mod falsk honning ikke kan løses med en enkelt analysemetode, men kræver en koordineret indsats på EU-plan. Det viser, hvor kompleks opgaven er, og hvor nødvendigt det er at etablere omfattende kontrolmekanismer for at beskytte forbrugerne.