Følgende er skrevet af Peter Roepstorff sygeplejerske og klinisk diætist.
Forskere fra University of Californien-San Francisco har afdækket en opsigtsvækkende sammenhæng mellem stærkt forarbejdede fødevarer og ophobning af fedt i lårmusklerne. Undersøgelsen tyder på, at det, du spiser, fundamentalt kan ændre din muskelstruktur - uanset hvor meget du træner, eller hvor mange kalorier du indtager.
I en voksen befolkning med risiko for, men uden knæ- eller hofteartrose, er indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med øget fedt i lårmusklerne, forklarer Dr. Zehra Akkaya, undersøgelsens ledende forsker.
Hvad tæller egentlig som en ultraforarbejdet fødevare?
Morgenmadsprodukter, emballerede snacks, forarbejdet kødpålæg, sodavand, frosne pizzaer, masseproduceret brød og færdigretter.
Disse fødevarer er typisk konstrueret til at være uimodståeligt velsmagende, fyldt med en omhyggeligt kalibreret blanding af sukker, fedt, salt og kulhydrater, der kaprer hjernens belønningssystem, hvilket gør dem utroligt svære at stoppe med at spise.
Forarbejdede fødevarer ændrer lårmuskulatur
Undersøgelsen undersøgte 666 personer med en gennemsnitsalder på 60 år og et typisk kropsmasseindeks (BMI) på 27 – hvilket teknisk set tæller som overvægt. Efter at have analyseret deltagernes kostvaner afslørede forskerne, at omkring 40 % af deres fødeindtag bestod af ultraforarbejdede varer.
Ved hjælp af magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) gjorde forskerne en fascinerende opdagelse. Jo flere ultraforarbejdede fødevarer deltagerne indtog, jo mere fedt ophobede sig inde i deres lårmuskler. Kritisk var dette forhold sandt på tværs af forskellige variabler – det var ligegyldigt, om deltagerne var fysisk aktive eller sofakartofler, indtog flere eller færre kalorier eller havde forskellige kropstyper.
Slidgigt og forarbejdede fødevarer
Denne forskning er især vigtig, fordi muskelkvalitet er direkte forbundet med tilstande som slidgigt.
Forskning f har tidligere vist, at kvantitativ og funktionel tilbagegang i lårmuskler er forbundet med debut og progression af knæ artrose/slidgigt. På MR-billeder kan dette fald ses som fedtdegeneration af musklen, hvor fedtstriber erstatter muskelfibre.
Konsekvenserne er betydelige. Slidgigt er ikke kun en smertefuld tilstand; det er en stor sundhedsudgift.
Selvom undersøgelsen ikke foreslår helt at eliminere forarbejdede fødevarer, giver den en stærk advarsel om, at kostens kvalitet betyder noget – måske mere end vi tidligere troede. Forskningen åbner nye veje til at forstå, hvordan vores madvalg påvirker muskelsundheden, hvilket tyder på, at det, vi spiser, gør langt mere end blot at give kalorier.
Kilde til undersøgelse
Eating high-processed foods impacts muscle quality, study finds | ScienceDaily
Link om forarbejdede fødevarer