Appelsinjuice ses ofte på morgenmadsbordet og er kendt for sine mange vitaminer.
Men hvad sker der egentlig, hvis du drikker det hver eneste dag?
Det har det græske medie Enikos.gr spurgte en række ernæringseksperter om.
Kan sagtens indgå i sund kost
Appelsinjuice er en god kilde til C-vitamin, som styrker immunforsvaret og kan reducere risikoen for visse kræfttyper.
"Moderat indtagelse af appelsinjuice kan absolut indgå i en sund kost," forklarer ernæringsekspert Lon Ben-Asher fra Pritikin Longevity Center i Miami.
Ernæringsekspert Kim Rose pointerer, at C-vitamin er essentielt for at opretholde sund hud, knogler, tandkød og tænder og kan forebygge skørbug.
Det er dog vigtigt at holde sig inden for det anbefalede daglige indtag af C-vitamin, som ligger mellem 65 og 90 mg, for meget indtag af C-vitamin kan nemlig i visse tilfælde, føre til:
Diarré
Mavekramper
Opkastning
Hovedpine
Ernæringsekspert Rose anbefaler, at man derfor undgår at drikke flere glas appelsinjuice dagligt, da dette overstiger det anbefalede daglige indtag.
Appelsinjuice i rette mængde har dog en masse gavnlige effekter
Styrk dit immunforsvar med C-vitamin
C-vitamin spiller en central rolle i kroppens vækst og reparation af væv.
Ifølge US Academy of Nutrition and Dietetics kan C-vitamin fremme sårheling og bekæmpe frie radikaler, hvilket kan forebygge visse kræftformer og hjertesygdomme.
C-vitamin kan også mindske symptomer på slidgigt og bidrage til sund aldring.
Derudover styrker C-vitamin immunforsvaret. Det kan måske ikke forhindre sygdom, men forskning tyder på, at det kan forkorte og mildne forkølelser.
Hvor meget sukker tilføjer du til din appelsinjuice?
Indtager du mere sukker, end du er bevidst om? Ikke alle appelsinjuicer er ens, fremhæver Rose.
Mange er tilsat sukker, så det anbefales at vælge juice fremstillet af 100 % appelsiner eller 100 % appelsinjuice koncentrat.
"Det er vigtigt at læse ernæringstabellen og deklarationen på emballagen," siger Ben-Asher. "Den bør ikke indeholde tilsat sukker eller andre sødemidler."
De fleste appelsinjuicer på markedet er pasteuriseret, hvilket eliminerer bakterier men også kan reducere næringsindholdet. Friskpresset appelsinjuice er ofte at foretrække, da den normalt indeholder mere frugtkød, som er rig på fibre, forklarer Ben-Asher.
Hvordan appelsinjuice kan påvirke dit blodsukker?
Appelsiner indeholder fruktose, et naturligt sukker. Når appelsinjuice fremstilles af flere appelsiner, øges sukkerindholdet, påpeger Ben-Asher.
Juiceprocessen fjerner desuden fibre, der er vigtige for mæthed og et sundt glukosestofskifte.
At drikke appelsinjuice kan resultere i en hurtig optagelse af fruktose og potentielt øge blodsukkerniveauet.
"Store mængder fruktose kan ikke fuldt ud omsættes og kan oplagres som fedt, hvilket øger risikoen for fedmerelateret type 2-diabetes," forklarer Ben-Asher.
Juice vs hel frugt
"At drikke juice svarer ikke til at spise hel frugt," understreger Ben-Asher. "Det kræver cirka fire appelsiner at lave en kop juice. Den kommercielle juicefremstillingsproces fjerner frugtkødet, og du ender med et mere koncentreret og kalorierigt produkt end hele frugten."
Vælg hel frugt for bedre kontrol af blodsukkerniveauet. Fibrene i hele appelsiner forbedrer mæthedsfølelsen og hjælper med at kontrollere kalorieindtaget, tilføjer Ben-Asher.
Vær opmærksom på overdrevent forbrug
Appelsinjuice indeholder også kalium, der er essentielt for cellernes funktion og bidrager til:
Regulering af hjertefrekvens,
Vedligeholdelse af nerve- og muskelfunktion,
Proteinsyntese,
Metabolisme af kulhydrater,
Reduktion af risikoen for højt blodtryk.
Det høje niveau af kalium kan i medføre hyperkaliæmi, hvilket i værste tilfælde kan påvirke hjertet og forårsage symptomer som: brystsmerter.
Alt i alt kan det konkluderes at appelsinjuice i rette mængder er godt for dit helbred.