Kål er generelt noget, der deler vandene, og grønkål er ingen undtagelse.
Men hvis du er en af dem, der forsværger alt kålrelateret, er 2024 måske året, hvor du skal undersøge, om kål nu faktisk også er så skidt.
For kål er sundt som bare pokker, og med alle de opskrifter, der findes derude, er der god chance for, at du faktisk kan lave mad med kål, som stort set ikke smager af netop kål.
En af de opskrifter, der lige nu går sin sejrsgang på de sociale medier, er såkaldte grønkålschips - en lækker og sund snack, som endda er utroligt nem at lave.
Brug friske grønkål
Til grønkålschips skal du bruge friske grønkål, og derfor er det en særdeles velegnet opskrift til vintermånederne.
Grønkål er nemlig en vintergrøntsag, der for alvor kommer til sin ret fra november til februar.
I denne periode udvikler kålgrøntsagen sin dybgrønne farve og den fantastiske krydrede-søde smag - og selvfølgelig de værdifulde næringsstoffer.
Grønkaal indeholder en masse aminosyrer, fibre, antioxidanter, flavonoider og er en rig proteinkilde. Det er endda fødevaren med det højeste indhold af betacaroten (en sekundær planteingrediens og forstadium til vitamin A). Den grønne kål giver også jern, magnesium, calcium, kalium, omega-3-fedtsyrer, vitamin C, E og K.
Det skal du bruge til grønkålschips
Opskriften her er til to personer, men den kan nemt opjusteres:
125 g grønkaal
1 spsk olivenolie
Hvidløg (1 tsk hvidløgsolie, hvidløgspulver eller en presset fed hvidløg)
1 tsk paprika
God knivspids salt
Urter efter ønske som f.eks. timian eller rosmarin
Hvis du kan lide grønkaalchips med ekstra bid, kan du tilføje cirka en teskefuld chilipulver eller cayennepeber.
Sådan gør du
Trin 1
Skyl grønkaal grundigt og tør det meget godt, ellers bliver kålchipsene ikke sprøde.
Trin 2
Riv eller skær grønkaalsbladene i en håndterbar chipsstørrelse og fjern stokken.
Trin 3
Forvarm ovnen til cirka 170 grader.
Trin 4
Rør alle ingredienser til marinaden godt sammen og bland derefter med grønkaalen.
Trin 5
Fordel de marinerede grønkaalsblade på en bageplade, så bladene rører så lidt som muligt.
Trin 6
Bag grønkaalen i 10-15 minutter. Efter cirka 10 minutter skal du holde øje, da bladene hurtigt kan brænde.
Hvis de ikke er sprøde nok, kan du bage dem lidt længere, men som sagt: Pas på! Bladene kan hurtigt blive sorte og ubehageligt bitre.
Trin 7
Tag forsigtigt grønkaalchipsene ud af ovnen, når de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af i et par minutter, så de bliver endnu mere sprøde.
Trin 8
Servér dine hjemmelavede grønkaalchips med det samme som en lækker og sund snack eller som et lækkert supplement til dine måltider.
Kilde: Tag24