Airfryere er praktiske, eftersigende energibesparende, og under alle omstændigheder findes de i hvert fald i et hav af danske køkkener efterhånden.
Men bare fordi man har sådan en maskine, betyder det jo ikke, man faktisk har styr på at bruge den.
For tænker du for eksempel over, hvor du placerer den, når den skal bruges? Det gør du sikkert, men der er en god chance for, at du har glemt at tænke over en række ting, når du vælger, hvor den skal stå og tilberede din mad.
Er der nok luft over den?
Airfryere er såkaldte konvektionsovne, som bruger supervarm luft til at tilberede maden.
Det betyder også, at den varme luft skal ud af maskinen, og her skal du sørge for, at der er luft no koer din airfryer til, at luften kan slippe væk.
Hvis du nogensinde har haft en airfryer kørende på køkkenbordet under et skab, har du måske lagt mærke til, at der dannes damp på undersiden af skabet? Det er den varme luft, der ikke har haft nok luft til at slippe væk.
Så stil gerne airfryeren et sted med "højt til loftet", eller alternativt på dit komfur, så du kan tænde for emhætten, imens airfryeren kører (det er ikke mindst en god idé, hvis du laver krydret mad).
Hvor langt er den fra væggene?
Selvom airfryere ikke ligefrem spyr flammer ud til alle sider, udvikler de stadig masser af varme, både ovenud og ud fra siderne.
Det kan skade dine vægge/skabe og i værste fald også starte en brand, hvis du placerer maskinen et sted, hvor der ikke er luft nok omkring den.
En god tommelfingerregel er, at der skal være mindst 25 centimeter fra vægge/skabe hen til airfryeren. På den måde sikrer du, at der er god nok afstand til, at der ikke er noget, der risikerer at blive svitset.
Hold den væk fra fugt
Elektronik og fugt er en dårlig kombination, og en airfryer er et elektronisk apparat.
Nuvel, den er selvfølgelig godt forseglet, så den kan holde på varmen, men ikke desto mindre, kan man aldrig være for sikker.
Undgå at placere airfryeren nær håndvasken eller opvaskemaskinen eller andre steder, hvor fugt og elektronik kan mødes.