Hvis du har en fornemmelse af, at det hovedsagelig er mandlige forskere, der bliver citeret i de danske medier, så er du ikke helt galt på den.
Fagmediet Akademikerbladet har for tredje år i træk lavet en liste over de 50 mest citerede forskere i de danske medier, og faktisk er blot 3 af disse kvinder - altså seks procent.
Den andel er endnu mindre end det resultat, to forskere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole nåede frem til sidste år. Her fandt de frem til, at 22 procent af dagbladenes ekspertkilder er kvinder.
Man kan så gå i gang med at diskutere, hvad årsagen til dette er, men Akademikerbladet har i stedet valgt en helt anden tilgang - i marts vil mediet udelukkende tale med kvindelige kilder.
Det skriver Akademikerbladets redaktør, Troels Kølln, i en artikel på mediets hjemmeside.
Vil finde de blinde vinkler
Redaktøren skriver videre, at eksperimentet skal gøre fagbladet klogere på, om de skal ændre i deres tankegang, når de udvælger kilder.
Han medgiver dog også, at der er en risiko ved projektet - for hvad med de andre grupper af samfundet, der sjældent bliver brugt af medierne?
Ved at fokusere ensidigt på et bestemt køn risikerer man at miste blikket for mange andre grupper i samfundet, der ligeledes får begrænset, hvis nogen, taletid, men Troels Kølln skriver videre, at han tror på, at marts måneds eksperiment vil give redaktionen generelt større forståelse for, hvordan man bedre kan sikre, at alle kommer til orde.
Eksperimentet forklaret
Faktisk er det ikke kun Akademikerbladet, der vil holde sig til kvindelige kilder i marts. Også fagmediets søstermedie, Forskerforum, vil deltage i eksperimentet, men der er dog en undtagelse:
Hvis en person bliver kritiseret, får vedkommende mulighed for at komme til orde, uanset vedkommendes køn.
Hver uge bliver erfaringerne fra eksperimentet samlet, og til sidst udkommer de samlet som en slags håndbog, der skal hjælpe redaktionen til fremover at sikre en mangfoldig tilgang til journalistikken permanent.
Akademikerbladet optæller løbende antallet af kvinder og mænd, der fungerer som hhv. erfarings-, parts- og ekspertkilder. Tallene og erfaringerne deles undervejs på akademikerbladet.dk/diversitet.