En sag, der kan siges at være startet helt tilbage i 1924, får nu et nyt kapitel i den danske by Grindsted vest for Vejle og Billund.
Hele byen har nemlig fået en besked i e-boks, hvor de har mulighed for at melde sig til en lægeundersøgelse.
Byen, der har lige under 10.000 indbyggere, oplever nemlig en hyppig forekomst af den frygtede nervesygdom ALS, og mistanken blandt beboerne er, at den øgede forekomst stammer fra massiv forurening.
I 1924 blev Grindstedværket nemlig grundlagt, og nu frygter man, at urenset spillevad og nedgravet industriaffald har ført til forurening af både grundvandet i området og Grindsted Å.
Virksomheden udledte nemlig enorme mængder tungmetaller, medicinalrester og opløsningsmidler frem til 1962, og i 1990 fandt et stort forskningsprojekt ud af, at forureningen vil resultere i udsivning af kemikalier til grundvandet i århundreder frem i tiden.
Det skriver DR.
Sagen genåbnet
Region Syddanmark lavede i 2020 en sundhedsundersøgelse, der slog fast, at man ikke blev mere syg af at bo i Grindsted end andre steder i Danmark.
Men siden har forskerundersøgelser fundet nye tilfælde af ALS, og det er årsagen til, at sagen nu er blevet genåbnet af regionen, der har sendt invitationerne til lægeundersøgelserne ud.
Susanne Mathiesen, der er en del af borgergruppen “Ryd op efter Grindstedværket”, fortæller til TV SYD, at indbyggerne er glade for, at indkaldelsen nu er blevet sendt ud, men hun har blandede følelser omkring resultaterne, når de er klar til sommer.
"Jeg håber, at det viser sig, at man ikke skal være bekymret for at bo i byen. At sygdomstilfælde ikke kan knyttes til forureningen fra værket. Og så håber jeg, at der er nok borgere, der tilmelder sig undersøgelsen, så man er sikker på, at den er valid," siger hun.
Hvad er ALS?
Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sygdom, som rammer de motoriske nerver i hjerne, hjernestamme og rygmarv.
Ved ALS bliver kroppens muskler gradvist mindre og svagere. Med tiden opstår der problemer med kraft i arme og ben samt besvær med at synke og tale.
Sensoriske nerver, som har med følesansen i kroppen at gøre, påvirkes ikke ved amyotrofisk lateral sklerose.
Den verdenskendte fysiker, Stephen Hawking, led af sygdommen de sidste mange år af sit liv, og til sidst var han kun i stand til at bevæge sine muskler i kinden, som et avanceret system så omsatte til bogstaver på en skærm, som blev læst højt af en computer.