Fermentererede – eller ’syrnede’ – mejeriprodukter, såsom yoghurt og skyr, indeholder levende bakterier og har i mange studier vist sig at have en positiv indvirkning på afføringsvanerne, hvor de eksempelvis kan mindske forstoppelse.
Yderligere er der ny forskning, der peger på, at fermenterede mejeriprodukter måske også kan have positiv indvirkning på hjernens aktivitet og kognitive evner såsom opmærksomhed, koncentrationsevne og hukommelse hos voksne.
I det nye forskningsprojekt YourGutBrain dykker forskerne ned i den indbyrdes sammenhæng mellem indtag af yoghurt, afføringsmønstre og de kognitive evner.
Forskningssamarbejdet ledes af lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han forklarer, at grunden til, at vi gerne vil blive klogere på, hvordan vores mad, afføringsmønstre, tarmbakterier og hjerne spiller sammen er, at selvom der er lavet masser af forskning i, hvordan maden påvirker vores tarme og afføringsvaner, og også en del forskning i, hvordan maden påvirker hjernen, så ved vi meget lidt om den indbyrdes sammenhæng mellem vores mad, afføringsmønstre og hjerne:
”De fleste mennesker har en intuitiv fornemmelse af, at maven og hjernen spiller sammen. Vi kender til at få sommerfugle i maven, hvis vi er spændte, eller til at få ondt i maven, hvis noget gør ondt i livet. Ligeledes er der en del, som tyder på, at hvis man bøvler med fordøjelsen, så kan det påvirke hjernen på den ene eller anden måde. Det er derfor, det her er så spændende. Det berører os alle sammen,” siger lektor Henrik Roager og fortsætter:
”Hvis det går, som vi håber, så kommer vi til at producere helt nyt viden – som vil være relativt nemt at omsætte til løsninger, der kan blive til gavn for almindelige mennesker.”
Forstoppelse i tarmene påvirker hjernen
Lektor Anke Karabanov fra Institut for Idræt og Ernæring står for de kognitive studier i YourGutBrain og fortæller, at der gennem de seneste år har været en del forskning, der har peget på en sammenhæng mellem afføringsvaner og den mentale sundhed:
”Nyere forskning indikerer, at mikroorganismer i tarmen er relateret til vores mentale sundhed og hjernefunktion, og studier peger også på, at hyppigheden af afføring – eller mangel på samme – påvirker hjernen. Fx viser kronisk forstoppede patienter tegn på ændringer i hjernens aktivitetsmønstre - særligt i områder som er vigtigt for behandlingen af følelsesmæssig og sensorisk information. Men fermenterede mejeriprodukter som yoghurt kan så til gengæld ofte forbedre afføringsvanerne. Derfor vil vi nu dykke ned i, om et indtag af yoghurt også har en positiv effekt på kommunikationen mellem tarmen og hjernen og dermed på hjernens funktioner,” siger lektor Anke Karabanov.
I projekt YourGutBrain vil forskerne undersøge, om indtag af yoghurt - i sammenligning med mælk - øger antallet af daglige afføringer og samtidig forbedrer den kognitive præstation, samt undersøge potentielle underliggende mekanismer, der forbinder tarmen og hjernen.
Studiet inkluderer 60 raske kvinder, i alderen 55 – 65 år og med højst tre afføringer om ugen.
YourGutBrain løber fra 2023 til 2026 og har totalt et budget på 8.036.000 kroner.