Folketingets ombudsmand går ind i sagen: Mørklagde SMS fra Mette Frederiksens rådgiver
For nyligt har man kunne læse, at Statsministeriet har givet afslag på aktindsigt i en sms fra en 'ukendt' men særlig rådgiver.
Dog har medierne, de søgte aktindsigt, været undrende over denne beslutning, og derfor klaget over afvisningen.
Det får en ny instans til at undersøge sagen.
Folketingets Ombudsmand oplyser nemlig i en pressemeddelelse, at man vælger at tage sagen op på baggrund af klager over afgørelsen.
I meddelelsen fra Folketingets Ombudsmand står der følgende:
"Medierne har i de seneste dage omtalt en sag om Statsministeriets afslag på aktindsigt i en SMS fra en særlig rådgiver.
Ombudsmanden har indledt en undersøgelse af Statsministeriets afslag på aktindsigt i den nævnte SMS. Det skete den 2. juli 2024 på baggrund af to klager, som blev modtaget henholdsvis den 28. juni og 1. juli 2024.
Resultatet af ombudsmandens undersøgelse vil blive offentliggjort, når det foreligger."
Hvad handler sagen om?
Overordnet set handler sagen om, at der angiveligt blev sendt en SMS vedrørende en kritisk artikel om Socialdemokratiet, hvor en medarbejder fra kommunikationsbureauet Rud Pedersen, Sune Steffen Hansen, havde udtalt sig.
Efterfølgende blev Sune Steffen Hansen hjemsendt, og det er endnu ukendt, om der er en sammenhæng mellem disse begivenheder.
Ifølge juraprofessor Frederik Waage og mediejurist Oluf Jørgensen, som har kommenteret sagen til Jyllands-Posten, handler ombudsmandens indblanding og spørgsmålet nu primært om, hvem SMS'en blev sendt på vegne af.
De påpeger begge, at det kan være problematisk, når materiale som SMS'er bliver mørklagt, en holdning der deles af juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.
Hvor går grænsen?
Ekstra Bladet, B.T., og Jyllands-Posten har i flere artikler dækket sagen, der involverer Sune Steffen Hansen, partner i Rud Pedersen og tidligere rådgiver for Socialdemokratiet.
I juni kommenterede han Socialdemokratiet i en artikel. Efterfølgende sendte en af statsminister Mette Frederiksens tre særlige rådgivere en SMS til en medarbejder i Rud Pedersen angående artiklen. Netop denne denne SMS-korrespondance er omdrejningspunktet i sagen.
Ifølge mediejurist Oluf Jørgensen handler ombudsmandens indtræden i sagen mest om at få afklaret, om SMS'en skal udleveres som en del af aktindsigten.
Frederik Waage er enig og udtaler, at problemet er, at man ikke ved, hvad der står i SMS'en. Der kan være gode grunde til at undtage den fra aktindsigt, og ombudsmanden kan måske præcisere grænserne for, hvad der er privat og politisk, og dermed undtaget fra aktindsigt.
Det siger Statsministeriet
Statsministeriet har afvist at udtale sig om rådgiveren eller kommentere artiklen og henviser i stedet til aktindsigten.
De begrunder yderligere sagens udfald med, at det er blevet vurderet, at SMS'en ikke har nogen relation til sagsbehandling i ministeriet og derfor er en privatsag.