Et evigt spørgsmål i den politiske debat går på, hvem eventuelle skattelettelser skal komme til gode.
Skal det være de lavtlønnede, der så vil få mere luft i økonomien? Skal det være middelindkomsterne, så der kan blive brugt flere penge i samfundet? Eller skal det være de højest lønnede, fordi de skal krediteres for deres hårde arbejde og give dem et incitament til at arbejde endnu hårdere?
Redaktionen skal ikke gøre sig til dommer over nogen af ovenstående udsagn, ligesom vi også godt ved, at der er markant flere nuancer i den debat, en vi kan nå at opsummere i denne artikel.
Men så er det godt, at langt klogere mennesker end os (der også ved markant mere om økonomi og arbejdsmarkedet) bruger deres tid på at vurdere de forskellige udsagn.
10 økonomiske myter
Robert Reich er professor i social og økonomisk politik, advokat, forfatter, og så har han været en del af tre amerikanske regeringer, ligesom han også har haft en rådgivende rolle under en fjerde.
Efter afslutningen på sin politiske karriere, har han skabt en karriere på YouTube, hvor han bruger sin viden omkring det politiske system og arbejdsmarkedet i USA til at komme med sit input omkring forskellige emner.
I en serie af videoer gennemgår han 10 myter om økonomi for at vurdere, om de faktisk har hold i virkeligheden, og i en af dem behandler han spørgsmålet:
Arbejder de rige hårdere end alle andre?
Bemærk, at Robert Reich er erklæret kapitalist, omend han gentagne gange har været skarp kritiker af, hvordan den ideologi fungerer i praksis. I 2017 lavede han for eksempel dokumentaren "Saving Capitalism", som er baseret på hans egen bog med samme titel.
Nå, nok skriverier, lad os høre, hvad Reich har at sige om, hvorvidt rige arbejder hårdere end alle andre!