Hjemløsheden i Danmark fortsætter med at stige.
I 2017 er antallet af hjemløse borgere opgjort til 6635, og det er en stigning på knap 500 personer i forhold til 2015. Det svarer til otte procent.
Det viser en kortlægning af hjemløshed, som det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har foretaget. De hjemløse, som overnatter på gaden, er kun en mindre del af den store gruppe af danskere, som ikke har et sted af bo. Faktisk lever den største del af de hjemløse danskere en usynlig tilværelse, hvor de sover på herberger eller på en sofa hos venner og familie. For den gruppe er hjemløsheden også en usikker og ustabil tilværelse, fortæller Lars Benjaminsen, som er seniorforsker ved VIVE og har lavet undersøgelsen. - Gadehjemløsheden er kun toppen af isbjerget. Den største gruppe hjemløse er dem, der overnatter rundt omkring på herberger eller sofasurfer rundt omkring hos venner og familie, siger han. - Det er en sårbar situation at befinde sig i, og den kan heller ikke vare ved. Man kan leve sådan et stykke tid, men så begynder det at slide på netværket, siger han. Det er særligt unge hjemløse og kvinder, som lever som sofasovere. Begge grupper er vokset i hjemløsetællingen for 2017. Det vidner om, at hjemløsheden rammer bredere i takt med, at den stiger. Særligt er der kommet flere hjemløse unge. Siden 2009 er der sket en fordobling af unge mellem 18 og 24 år uden et sted at bo fra 633 i 2009 til 1278 i 2017. Antallet af kvinder er steget fra 1325 i 2015 til 1633 i 2017.- Man risikerer, at sofasoverne ender på gaden. Til sidst bliver man nødt til at henvende sig på et herberg, eller man bliver ligefrem nødt til at overnatte på gaden, siger Lars Benjaminsen.
Det er den sjette landsdækkende kortlægning af hjemløshed. Optællingen for 2017 er gennemført i starten af februar i år. Socialminister: For mange unge hjemløse går under radaren Udsatte unge skal gribes tidligere, så de ikke havner i hjemløshed, siger Mai Mercado. - Vi skal have fat i dem tidligere og være bedre til det forebyggende arbejde. Der er simpelthen for mange, som går under vores radar, siger Mai Mercado. Socialministeren kalder det paradoksalt, at antallet af hjemløse, som enten lever på gaden eller sover på herberger og sofaer, er stigende, fordi man allerede er klar over, hvilke metoder der virker. - Vi skal bruge den metode, hvor man først får placeret den hjemløse i en bolig og kombinerer det med den rette sociale støtte. Men vi må bare konstatere, at der er for få, der får den rette hjælp, siger Mercado. Samtidig påpeger hun, at kommunerne skal være bedre til at benytte de værktøjer, de har til rådighed. - Det er mindre end hver tredje hjemløse, der får udarbejdet den handlingsplan, som har til formål at skabe en sammenhængende indsats for borgeren, siger ministeren. - Og hvis man ikke har en plan, så kan jeg godt se, at det bliver svært. Tallene fra hjemløsetællingen viser da også, at der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at få knækket hjemløsekurven. Mens der siden 2015 er kommet 11 procent flere hjemløse i Københavns omegn og 15 procent flere i Aarhus, er antallet i samme periode stagneret i Københavns Kommune og faldet med 35 procent i Odense. I løbet af efteråret kommer Mai Mercado med en handlingsplan for bekæmpelse af hjemløshed. Kortlægningerne har været gennemført hvert andet år siden 2007. /ritzau/