Vi risikerer at måtte leve uden Facebook og Instagram. Foto: Shutterstock
Vi risikerer at måtte leve uden Facebook og Instagram. Foto: Shutterstock

Slut med Facebook og Instagram i Europa? Meta overvejer, om det er besværet værd

25/05/2022 09:03

J. Bøgen

Ifølge Metas årsrapport overvejer firmaet bag Facebook og Instagram at lukke ned for de to sociale medier i Europa. Sikkerheden omkring persondata er det springende punkt

Kan du forestille dig en hverdag uden Facebook og Instagram? Det kan nemlig snart blive til virkelighed.

Firmaet bag de to sociale medier, Meta, skriver nemlig i deres årsrapport, at de overvejer at lukke ned for adgangen til de to medier i Europa.

Årsagen er, at lovgiverne i Europa, og særligt EU, er på vej med en ny bunke lovgivning, der skal diktere, hvordan brugerdata fra EU-borgere må overføres til USA. Og netop overførsel af brugerdata er afgørende for Metas forretningsmodel:

"Hvis en ny transatlantisk dataoverførselsramme ikke vedtages, og vi ikke kan fortsætte med at stole på SCC'er (standardkontraktbestemmelser, red.) eller stole på andre alternative metoder til dataoverførsel fra Europa til USA, vil vi sandsynligvis ikke være i stand til at tilbyde et antal af vores vigtigste produkter og tjenester, herunder Facebook og Instagram, i Europa."

Det skriver CNBC.

EU-parlamentariker: "Afpresning virker ikke"

Reaktionerne fra EU har været få, men det er ikke til at misforstå deres standpunkt:

"Meta kan ikke bare afpresse EU til at opgive vores standarder for datasikkerhed," skriver medlem af EU-parlamentet Axel Voss på twitter. Han tilføjer:

"At forlade EU vil være deres tab."

Voss er ikke hvem-som-helst i EU-sammenhæng. Han har nemlig tidligere været med til at udfærdige dele af EU's lovgivning omkring datasikkerhed.

En talsperson fra Meta siger til CNBC, at firmaet ikke har hverken lyst til eller planer om at trække sig ud af Europa, men:

"Den simple virkelighed er, at Meta og mange andre virksomheder, organisationer og serviceudbydere er afhængige af dataoverførsler mellem EU og USA for at fungere globalt."

2020: Den afgørende retssag

I juli 2020 besluttede Den Europæiske Domstol, der har til opgave et sørge for, at EU-lovgivningen bliver tolket og indført ens af alle medlemslande, at dataoverførsler mellem EU og USA ikke lever op til standarderne for beskyttelse af EU-borgeres persondatasikkerhed.

Domstolen er EU's højeste juridiske instans, og med afgørelsen blev der lagt en gevaldig dæmper på amerikanske virksomheders mulighed for at sende brugerdata på europæere til USA.

Et vigtigt punkt for afgørelsen var, at europæiske borgere ikke har nogen mulighed for effektivt at udfordre den amerikanske regerings mulighed for at overvåge de data, der bliver sendt til USA.

I teorien har amerikanske organisationer som NSA nemlig mulighed for at bede virksomheder som Facebook og Google om at udlevere brugerdata om EU-borgere - og borgerne ville ikke have nogen mulighed for at finde ud af det.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.