Hvem er grænsevagt for det grænseløse arbejde?

Ledelse

27/04/2017 07:00

Grænserne mellem arbejde og fritid bliver mere og mere flydende. Det er godt for nogle, men mere end skidt for andre. Tal om det på din arbejdsplads, skriver Ghita Parry på baggrund af ny analyse.

Hører du til dem, der lige som jeg synes, det er hyggeligt ­– og effektivt – at stå tidligt op og sætte sig til computeren, mens resten af familien sover, og få ‘ordnet’ nogle af de opgaver, der presser sig på? Bliver du hængende på dit arbejde, når kollegerne er gået, for at få tid til at pusle lidt ekstra om tingene?

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Er du den, der altid springer til, når der skal afsættes ekstra vagter? Og ligger du søvnløs og grubler over, hvad I kan tilbyde de mange ældre borgere, der bare spiser alt for lidt, bliver syge og triste? 

 I så fald – er du ikke alene.

En ny analyse fra FTF viser, at arbejdet æder sig ind på os både mentalt og fysisk. Og at det er på tide, at vi, vores chefer og tillidsvalgte, påtager os en ny opgave, nemlig at være grænsevogtere og holde øje med, om det grænseløse arbejde er en nydelse – eller en forbandelse. 

For det kan være begge dele.

Gevinsten er de vide rammer, fleksibiliteten, muligheden for at arbejde hjemme og hente børnene tidligt og lægge et par timers arbejde om aftenen i stedet, selvbestemmelsen og ansvaret til både medarbejdere og ledere. Nogle udnytter det godt, som historien her i bladet viser, hvor begge medarbejdere er bevidste om, hvad de kan få ud af et fleksibelt arbejde – og ved, hvad det koster, hvis ikke de holder tungen lige i munden.

Men så enkelt er det ikke for alle. Grænseløsheden har taget overhånd og resulterer i stress og mistrivsel. FTF’s undersøgelse peger på, at det blandt andet er dårlig styring og dårlig arbejdspladskultur, der presser mange medarbejdere ud i grænseløsheden.

Hvis det er noget, du kan genkende, er det på høje tid at sætte det grænseløse arbejde på dagsordenen på din arbejdsplads. Tal om det i frokostpausen. Tal med arbejdsmiljørepræsentanten. Tag det op på personalemøderne, og brug APV’en og trivselsmålingerne til at vise jeres oplevelse af grænseløshed.

For måske er det forudsætningen for at få os til at mærke efter, om grænserne er overskredet, at det bliver legalt at tale om dem. Både de gode sider, fleksibiliteten og friheden. Og den negative grænseløshed, der stresser og snupper glæden ved familielivet.

 

Indlægget stammer fra fagbladet i Kost, Ernæring & Sundhed 3/2017, som udkommer i dag. 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.