Skræl, smag, duft og tal om maden. Det sker til eventen Maddag onsdag den 14. september, hvor mere end 18.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til bords og fejrer det fælles måltid. Eventen markerer værdien af madordninger, som et sundt, sjovt og velsmagende tilbud, der kan meget mere end at mætte. Det er FOA og Kost & Ernæringsforbundet, der arrangerer Maddag.
I år står menuen på krydrede kødboller, sprøde havegrødsflager og suppe med butternutsquash, som børnene har været med til at tilberede.
Gode vaner starter tidligt
En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk værktøj i hverdagen, hvor børnene inddrages, får et madsprog, lærer om råvarer og bliver udfordret på smag og fællesskab omkring måltidet.
Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige
Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.
- De gode vaner starter i barndommen, så lad os starte med at tilbyde et sundt og fælles måltid her. Det er socialt, giver mætte børn og er en god anledning til at tale om og forholde sig til mad. Jeg håber, at Maddag vil motivere flere institutioner til at tilbyde madordning med dygtige fagprofessionelle i køkkenet, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
Sund mad giver glade børn
Og der er god grund til at tage børnemaden alvorligt, for børnene får dækket op til 70 % af deres daglige madindtag i daginstitutionen.
- Der er cirka 300.000 børn i de danske daginstitutioner. Det er her, de får en stor del af deres daglige kost. Derfor har det stor betydning, hvad der bliver serveret. Maddag er en oplevelse ud over det sædvanlige for de børn, der deltager. Samtidig er det en måde at sætte fokus på vigtigheden af servere sund og spændende kost i landets børnehaver og vuggestuer, så vi får sunde og glade børn, siger Gina Liisborg, formand for Kost- og servicesektoren i FOA.
Fakta
· Børn får dækket op til 70% af deres daglige madindtag i daginstitutionen.
· Kun hver femte børnehave har en madordning: 21% af børnehaverne og 94 % af vuggestuerne (Kilde: Bureau 2000, jan. 2015).
· Forskning viser, at gode måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen. De har indflydelse på livsstilsvaner gennem hele livet.
(Kilde: Gubbels et. al 2010).
De står bag Maddag 2016
Bag Maddag 2016 står otte organisationer, der alle ønsker at sætte fokus på børnenes maddannelse og på det velsmagende, sunde og fælles måltid i daginstitutionerne. De otte organisationer er: Kost & Ernæringsforbundet, FOA, Landbrug & Fødevarer, BUPL, FOLA (Forældrenes Landsforening), University College Lillebælt, Aalborg Universitet, København og Måltidspartnerskabet
Læs mere om maddagen her.