Kampagnen 'ØkoValg 2017' stormer frem. Mere end 1.000 politiske kandidater til kommunal- og regionsvalget har tilkendegivet, at de har konkrete ambitioner for økologien i Danmark.
Det gælder kandidater på tværs af kommuner og partifarver. Vælgere kan nu på et interaktivt Danmarkskort se hvilke kandidater, der vil fremme den økologiske omlægning. Samtidig viser en ny meningsmåling, at miljø, natur og klima er rykket højt op på vælgernes dagsorden.
Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige
Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.
60 procent økologi på menuen i de offentlige køkkener, beskyttelse af drikkevandet via øget omlægning til økologi og klimaindsatser i samarbejde med de økologiske landmænd. En eller flere konkrete øko-mål som disse er på agendaen hos mere end 1.000 kandidater til valget 21. november 2017 - på tværs af politiske partier og kommunegrænser. Det viser en rundspørge, som Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet har lavet i forbindelse med deres kampagne ØkoValg 2017.
Økologi i offentlige køkkener topper som debatemne
Et indsatsområde for mange kandidater er mere økologi i de offentlige køkkener. Hele 89 procent af de kommunale kandidater, som har besvaret undersøgelsen, og 84 procent af de regionale svarer ja til, at de vil arbejde for en økologiprocent på mindst 60 i de offentlige køkkener - som også er en topprioritet for organisationerne bag kampagnen.
- Vi står sammen om økologi som vejen til både mad og drikkevand uden sprøjtegiftrester og måltider med langt færre tilsætningsstoffer. Det er vores medlemmer, der typisk tilbereder mad til borgere på sygehuse, i daginstitutioner og på plejehjem. De har været driveren for at indfri den politiske ambition om 60 procent økologi i offentlige køkkener inden 2020 [1]. Økologisk omlægning har krævet nytænkning og stærkt håndværk i forhold til at skabe sunde, velsmagende og bæredygtige måltider. Vi bruger flere grøntsager og mindre kød og har fundet gode løsninger, der reducerer madspild markant, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet og fortsætter:
- Tilslutning til ØkoValg-kampagnen viser, at mange lokale politikere kan se, at alle vinder på en økologisk omlægning - såvel børn, patienter, vores ældre borgere og kommunens egne ansatte. Men der skal handles og aftales lokalt, så vi bygger videre på de resultater, vi allerede har opnået i mange kommuner og regioner.
Kampagnen rammer et ønske om mere økologi
Kampagnen drives frem af både den store interesse for økologi og behov for nye løsninger i kommuner og regioner. Cirka 80 procent af danskerne køber økologiske varer regelmæssigt, og næsten halvdelen af danskerne køber øko-mad hver eneste uge, påpeger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
- Danskerne stemmer allerede med indkøbsvognen for mere økologi. Og kandidater kan se, at der er både stemmer og gode, nye løsninger i økologi lokalt. Vi er overvældede over interessen for ØkoValg og for de seks meget konkrete forslag til økologipolitik. Forslagene om mere økologi i de offentlige køkkener og økologi som bidrag til både grøn vækst, jobs og beskyttelse af drikkevandsressourcer er gode, pragmatiske løsninger, som mange politikere på tværs af partier kan bakke op om. Vælgerne kan allerede nu gå inde på landkortet og se, hvilke politikere der støtter økologiske løsninger, siger Paul Holmbeck og fortsætter:
- Det er klart, at diskussionen hen over sommeren om sprøjtemiddelrester i drikkevand har skabt større fokus på mere omlægning til økologi i drikkevandsarealer. Vi har allerede et samarbejde med 26 kommuner om beskyttelse af drikkevand ved at tilbyde gratis økologisk omlægningstjek til landmændene i de pågældende kommuner. Det betyder meget, at vi kan dele succeshistorier fra andre kommuner, og vi mærker, at flere kommuner nu ønsker et samarbejde om økologi som vej til drikkevandsbeskyttelse.
Vælgere prioriterer miljø til valget
Ifølge en meningsmåling fortaget af Norstat for webavisen Altinget[2], er miljø, natur og klima rykket højere op på vælgernes dagsorden til kommunalvalget og ligger på en tredjeplads efter ældrepleje og skoler. Den grønne dagsorden fylder mere hos vælgerne i modsætning til tidligere kommunalvalg.
Vælgernes interesse sammenholdt med kandidaternes økologiske ambitioner på tværs af partipolitiske farver er en god kombination. Det ser Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet som en god platform og en reel mulighed for politisk enighed om pragmatiske økologiløsninger, når de nye politiske hold er sat efter valget.
Læs mere
Kampagnen ØkoValg 2017 klæder kandidater og borgere på med fakta om økologi. Kampagnen indeholder:
Kampagne-sitet: økovalg.dk: Seks grydeklare forslag til politiske kandidater og aktive borgere, med fakta og gode eksempler fra andre kommuner.
Tips til borgere om, hvordan de kan sætte økologi på dagsorden lokalt.
Interaktivt Danmarkskort hvor vælgere kan se lokale kandidaters holdninger til de seks økologiforslag og dele kortet med andre.
Cases fra køkkener, der har omlagt til økologi
Facebook-begivenheden ØkoValg2017, hvor kandidater og borgere deler erfaringer, forslag og debat om økologipolitik lokalt i løbet af kampagnen.
Kontaktinformation:
Ghita Parry, formand, Kost &Ernæringsforbundet, tlf. 24 25 78 03, [email protected]
Sofia Zafirakos, pressemedarbejder, Kost & Ernæringsforbundet, tlf. 28 30 41 85, [email protected] Paul Holmbeck, direktør, Økologisk Landsforening, tlf. 28 19 19 62, [email protected]
Line Skouboe, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 24 42 69 52, [email protected]