At blive endnu bedre til mit fag, så jeg kan gøre en forskel for de mennesker, jeg laver mad til. At videreudvikle og videreuddanne mig. At skabe større synlighed og stolthed om vores fag som ernæringsassistenter.
Sådan kunne man kort fortalt definere en ung ernæringsassistent. Det er i hvert fald budskaber, som går igen og igen i en spørgeskemaundersøgelse blandt en gruppe af forbundets medlemmer med det fælles kendetegn, at de er unge − mellem 19 og 29 år − og har taget eller er i gang med en uddannelse som ernæringsassistent. Næsten 60 procent af deltagerne i undersøgelsen er tilfredse med deres arbejdsliv, mens 40 procent overvejer at skifte job eller begynde på en ny uddannelse.
Hør, hvad tre unge ernæringsassistenter drømmer om at bruge deres fag til
Ønsker sig et udviklende arbejdsliv
“Jeg vil være stolt af det, jeg laver. Jeg vil skabe en mere positiv tilgang til storkøkkener og faget ernæringsassistent”, lyder én af besvarelserne på spørgsmålet om, hvilke drømme og ambitioner de unge ernæringsassistenter har. Og det, de lægger allerstørst vægt på ved deres fag, er at have et spændende og udviklende arbejdsliv med relevante faglige udfordringer. Det siger mere end 6 ud af 10 (63 procent) er betydningsfuldt for, at de kan se sig selv i faget også om 20 år. Godt halvdelen (52 procent) fremhæver det at gøre en forskel for brugerne som vigtigt. Og halvdelen lægger vægt på at have et arbejdsliv med plads til børn, familie, venner og fritidsaktiviteter.
Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige
Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.
Det er mere tankevækkende, at hver tredje unge ønsker, at deres forhold til kollegerne og til deres nærmeste leder var bedre, end det er i dag. Og hele 66 procent − altså to ud af tre − er bekymrede for at få fysiske skavanker af deres arbejde.
Mere end 40 procent er desuden i tvivl om deres rettigheder, når det gælder arbejdstid, varsling, sygdom og ferie. Andre fremhæver, at de bruger deres fagforening, hvis de er i tvivl om noget. Langt de fleste vælger at tale med en kollega, hvis de går med tanker om noget, de synes kunne være bedre på arbejdspladsen. Lidt færre vælger deres nærmeste leder som fortrolig. Kun 2-3 procent tager fat i deres tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant.
God plads til faglig udvikling
De fleste er tilfredse med rammerne om deres arbejde, som de synes giver dem mulighed for at levere god kvalitet og udnytte deres faglige evner. Mere end halvdelen oplever også, at de får mulighed for at udvikle sig fagligt gennem læringsaktiviteter og udviklingsprojekter. Og de har en lang række ønsker til temaarrangementer, som Kost og Ernæringsforbundet kunne udbyde. Det gælder blandt andet temaer som dysfagi, vegetarmad, overvægt blandt børn, ernæring og økologi. De vil dog helst ikke bruge mere end en time på transport til et sådant arrangement.
Skulle de have kontakt med deres fagforening i øvrigt, passer det også de fleste bedst, at det foregår over telefonen eller i en chat, men videoer fra forbundet og lokale arrangementer er også på listen.
FAKTA: Unge ernæringsassistenter
Spørgeskemaundersøgelse er gennemført i august 2018 blandt ca. 600 ernæringsassistenter.130 har svaret. Af dem er 51 procent i fuldtids- eller deltidsarbejde. Og 38 procent er under uddannelse. Resten er ledige eller ‘andet’.
www.kost.dk/ungesurvey
Elsker du også at lave mad?
Kost og Ernæringsforbundet har lavet en kampagnefilm, hvor unge ernæringsassistenter fortæller om deres job. Filmen er henvendt til unge, der skal vælge uddannelse og kan ses på Instagram og Facebook samt på kost.dk, hvor du også kan læse mere om ernæringsassistentuddannelsen.
www.blivernæringsassistent.dk