Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inden skiferien: Lovlig finte får skattefar til at betale benzinen

Penge og økonomi

20/01/2024 12:24

J. Bøgen

Det er de færreste, der kender til det smarte trick.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad vil du sige til, at skattefar betalte for benzinen, når du sætter dig bag rattet for at køre på ferie til udlandet?

Det lyder måske utopisk, men det findes faktisk en smutvej i skattereglerne, som er helt igennem lovlig - men som langt de færreste kender til.

Det kræver kun, at du har en bestemt ting: Nemlig en firmabil.

Flere skatteeksperter fortæller til Nordjyske, at beskatningn af firmabilen er den samme, uanset hvor meget man kører privat, og om man kører på danske eller europæiske veje.

"Selvom skattelovgivningen er meget stringent og har detaljerede regler på mange områder, er der stadig områder, hvor det er muligt for medarbejdere at opnå fordele i forbindelse med beskatning af firmabil. Et af eksemplerne er, at man ved arbejdsgivers accept kan køre på ferie uden at betale yderligere skat af firmabilen," siger Henrik Volden, skatteekspert hos Azets, til det nordjyske medie.

Derfor giver det mening

Beskatning af fri firmabil er en såkaldt rådighedsbeskatning. Det betyder, at den faktisk anvendelse er ligegyldig, og det gælder også, selvom du kører privat, og ikke nødvendigvis kører på danske veje.

Beskatning af firmabil omfatter nemlig alle driftsmæssige udgifter ved brug af bilen, og under det punkt står altså også benzin og brændstof generelt (faktisk også ting som sprinklervæske og vask).

Det korte af det lange er, at en arbejdsgiver derfor kan dække udgifter til anvendelsen af bilen, UDEN at medarbejderen bliver beskattet ekstra - heller ikke, hvis bilen bruges til kør-selv-ferie.

Husk kvitteringer

Selvom din arbejdsgiver måske ikke går med til at dække benzinkøb i udlandet, så er det stadig en god idé rent økonomisk at tage firmabilen på ferie. Du kan nemlig efter endt ferie aflevere kvitteringer for for eksempel udgifter til benzin og så bede arbejdsgiveren om at betegne dem som egenbetaling.

Når arbejdsgiveren så indberetter beløbet til Skat, bliver det modregnet i bilens skattepligtige værdi - på den måde får medarbejderen fuldt fradrag for udgifterne på selvangivelsen.

Hvis du for eksempel selv har betalt brændstofudgifter for 1500 kroner og normalt beskattes af 6000 kroner hver måned for fri bil, kan du få beskatningsgrundlaget nedskrevet til 4500 kroner den pågældende måned.

Derved sparer du mellem 600 og 900 kroner – afhængigt af om du betaler topskat eller ej.

Revisionsfirmaet Deloitte påpeger dog, at den fuldt ud lovlige skattefinte SKAL gå via arbejdsgiveren, som skal reducere den skattepligtige værdi af fri bil.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.