Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skatteekspert svarer: Skal du betale skat af vaccination på arbejdspladsen?

Penge og økonomi

04/11/2024 10:46

J. Bøgen

Med det øgede fokus på sundhed og forebyggelse vælger flere virksomheder nu at tilbyde deres ansatte vaccination mod influenza og COVID-19 som en del af personaleplejen. Men er det skattefrit, hvis det er arbejdsgiveren, der betaler?

I udgangspunktet skal man som medarbejder betale skat af arbejdsgiverbetalte sundhedsydelser, men under visse betingelser kan vaccinationen være omfattet af skattefrihed.

Det afhænger af, hvordan tilbuddet er struktureret, og hvor vaccinationen finder sted.

Skattefrihed gennem personalepleje

Vaccinationer kan være omfattet af den såkaldte “personaleplejefritagelsesregel”, hvilket betyder, at vaccinationen kan stilles skattefrit til rådighed, så længe værdien er lav og tilbuddet gælder alle medarbejdere. 

Skatteekspert i PwC, Søren Bech, forklarer:

"Vaccinationer mod fx influenza og COVID-19 kan være skattefrie, hvis de tilbydes alle ansatte på arbejdspladsen som led i den almindelige personalepleje og har en mindre økonomisk værdi. Det er dog et krav, at vaccinationen sker fysisk på arbejdspladsen, ellers kan det medføre beskatning."

Skatterådet har i en tidligere afgørelse fra 2012 vurderet, at arbejdsgiverbetalt influenzavaccination på arbejdspladsen kunne være skattefri under denne regel, hvis vaccinationen var af mindre økonomisk værdi og blev stillet til rådighed for alle medarbejdere som en del af personaleplejen.

Bagatelgrænser kan sikre skattefrihed for nøglemedarbejdere

I situationer, hvor vaccinen ikke kan tilbydes på arbejdspladsen, kan bagatelgrænser for arbejdsrelaterede goder muligvis sikre skattefrihed. Hvis vaccinationen kan anses som et arbejdsrelateret gode og den samlede værdi af sådanne goder ikke overstiger 7.000 kr. (2024-niveau), er det skattefrit. Dog kan kun nøglemedarbejdere – som vurderes vanskeligt at undvære under spidsbelastningsperioder – modtage arbejdsgiverbetalte influenza- eller COVID-19-vaccinationer under denne grænse.

"For nøglemedarbejdere kan arbejdsgiverbetalte vacciner være omfattet af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder. Det kræver dog en konkret vurdering af medarbejderens funktion og virksomhedens behov i spidsbelastningsperioder, og her kan vi hos PwC hjælpe med at sikre, at reglerne følges korrekt," siger Søren Bech.

Hvordan påvirkes COVID-19-vaccinationer?

Der er endnu ikke officielt taget stilling til, om COVID-19-vaccinationer kan omfattes af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder på 7.000 kr.

“Den brede udbredelse og tilbagevendende karakter af COVID-19, som vi også ser med influenza, kunne tale for, at COVID-19-vaccinationer burde omfattes af bagatelgrænsen på 7.000 kr. Der har dog ikke officielt været en tilkendegivelse fra skattemyndighedernes side. Hvis det ikke er tilfældet, vil vaccinationen i stedet falde ind under den lavere grænse på 1.300 kr. for private goder for at være skattefri, og her gælder der også særlige regler,” forklarer Søren Bech.

For virksomheder kan det derfor være en god idé at vurdere, hvordan vaccinationstilbud struktureres for at sikre optimal skattehåndtering og fordele for medarbejderne.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.