En ting er sikkert som amen i kirken, nu hvor tusindvis af danskere drager på sommerferie: GPS'er i massevis kommer på overvarbejde.
Hvis man ikke lige skal på sommerferie et sted, som man kender ruten til, er navigationssystemer en uvurderlig partner til køreturen, men du bør være noget opmærksom, hvis du sætter din lid til det system.
De fleste ved jo nok, at de ikke må indstille GPS'en, imens de kører, men selv hvis du overholder den regel, er der faktisk stadig en risiko for, at du bryder loven.
For GPS'en er højst sandsynligt komplet ligeglad med, om den rute, den anviser, overhovedet er lovlig at bruge.
Naturstyrelsen i Vestjylland har således store problemer med bilister og andre motoriserede trafikanter, der simpelthen ignorerer de skilte, der fortæller, at det er forbudt at køre med bil, knallert, motorcykel eller noget helt fjerde - for GPS'en fortæller dem jo, at de skal den vej.
"Vi oplever det selv, når vi er rundt på skovarealer i Midt- og Vestjylland, og så får vi faktisk også en del henvendelser fra borgere, som oplever, at der kører biler, siger Jens Henrik Jakobsen, som er vildtkonsulent i Naturstyrelsen Vestjylland til TV MidtVest, i sommeren 2023.
Skruer bissen på
Derfor sætter Naturstyrelsen nu også ekstra ind i forhold til at sørge for, at det kun er fodgængere og cyklister, der bruger vejene. Det er nemlig som udgangspunkt dem, der må bruge de veje, Naturstyrelsen har kontrol over.
I en pressemeddelelse skriver Naturstyrelsen i Vestjylland således, at eventuelle overtrædelser vil resultere i, at der bliver skrevet en rapport - og den rapport bliver så overdraget til politiet.
Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor stor en eventuel bøde kan risikere at være. Hvis man imidlertid bruger den paragraf i Færdselsloven, der handler om ikke at respektere færdselstavler og pile, som rettesnor, ender bøden på 1500 kroner.