Tag tøjet af. Drej rundt om dig selv. Sæt dig på hug. Spred ballerne.
En terrorsigtet mand bliv udsat for lidt af hvert i løbet af sit ophold i arresthuse i Randers, Horsens og Aarhus.
Faktisk blev han beordret til at tage tøjet af hele 301 gange i løbet af 11 måneder. Hvor ofte de andre ordrer faldt, skal lade være usagt.
Men det var både krænkende og vanærende behandling, har Højesteret afgjort i den opsigtsvækkende sag.
Landets øverste retsinstans siger, at Kriminalforsorgen brød Menneskerettighedskonventionens artikel 3 i forbindelse med de mange og grundige "personundersøgelser", som den slags hedder i et mere sterilt sprog.
Ud over de 301 personundersøgelser blev mandens celle også ransaget ransaget 318 gange i samme periode. Det var ligeledes et brud på menneskerettighederne, har Højesteret vurderet.
Sigtet for hvervning og træning til terror
Manden sad i løbet af de 11 måneder varetægtsfængslet i en sag om hvervning og træning til terror. Han er siden idømt tre års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig.
Det er tilladt for fængsler og arresthuse at foretage personundersøgelser og ransagning af celler, når det er nødvendigt af hensyn til orden og sikkerhed. Det gælder også personundersøgelser, hvor den fængslede skal smide kludene.
Men daglige ransagninger og nøgne personundersøgelser var altså i overkanten. De foregik nemlig også på dage, hvor manden slet ikke havde forladt cellen, og derfor var det tydeligt, at der var tale om rutinemæssige undersøgelser.
Man fandt ikke på noget tidspunkt besiddelser, som manden havde forbud mod at have.
Forlangte godtgørelse på 80.000 kroner - fik slet ikke det beløb
Kriminalforsorgen vil nu overveje, om dommen giver anledning til ændringer i "praksis for visitationer".
"Det er naturligvis alvorligt, at Højesteret vurderer, at kriminalforsorgen i denne sag ikke i alle tilfælde har overholdt Menneskerettighedskonventionens artikel 3. Nu vil vi nærlæse dommen grundigt og overveje, hvad den giver anledning til i forhold til vores praksis for visitationer, skriver Kriminalforsorgen i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.
Manden havde forlangt en godtgørelse på 80.000 kroner som et økonomisk plaster på såret for den krænkelse han har lidt. Højesteret vurderede imidlertid, at manden i stedet skulle modtage 30.000 kroner.