Arbejdstilsynet får fra 1. juli mulighed for at udstede bøder på 10.000 kr. til virksomheder, der ikke har anmeldt deres asbestarbejde uanset, at virksomheden efterfølgende anmelder arbejdet.
Arbejdstilsynet har foretaget en omskrivning af asbestbekendtgørelsen, så den nu har en mere enkel struktur med tydelige krav.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
"Asbest slår ihjel. Det véd vi. Derfor er det helt afgørende, at asbestarbejde bliver anmeldt, så Arbejdstilsynet kan kontrollere, at arbejdet udføres forsvarligt, og at virksomhederne beskytter deres medarbejdere mod det farlige materiale. For det gør alle virksomheder desværre ikke i dag," lyder det fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Hun fortsætter:
"Samtidig har vi med arbejdsmiljøaftalen aftalt, at virksomheder der arbejder med asbest, skal autoriseres. Også dét skal bidrage til at øge beskyttelsen af dem, der sørger for at sikre de bygninger og boliger, vi alle sammen færdes i."
Fra vidunder til skurk
Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.
Før det blev forbudt, blev asbest brugt i en lang række bygge- og isoleringsmaterialer. Asbestrelateret kræft viser sig først 30-60 år efter, man har været udsat for det, og rammer primært dem, der har arbejdet med det.
I Danmark og mange andre lande har asbest tidligere været et meget populært byggemateriale på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. Derudover har det været relativt billigt.
Tidligere blev også skibe og tog isoleret indvendigt med asbest, som blev sprøjtet på. Derudover har det været brugt i blomsterkasser, bremsebelægninger, pakninger, drivremme og som filtermateriale.
Når man arbejder med asbest, spaltes det til mikroskopiske, aflange fibre, der kan indåndes som støv. På den måde kan asbestfibrene trænge ud i lungerne. Jo tyndere fibrene er, jo længere ud i luftvejene kan de nå. De fineste fibre kan trænge helt ud i blodbanerne og sprede sig til andre dele af kroppen.
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte (såkaldt malignt mesotheliom). Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.