Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Jurister: Vanopslaugh bør efterforskes for bedrageri

Politi

15/03/2023 09:09

J. Bøgen

En boligsag fra efteråret bliver ved med at klæbe til Liberal Alliances formand.

Har Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, brudt loven i en sådan grad, at han skal retsforfølges for bedrageri?

Siden efteråret har en sag om boopæl hængt over hovedet på politikeren, og nu vurderer fire juridiske eksperter, at sagen langt fra er afsluttet.

De mener faktisk, at der er grundlagt for at ophæve formandens immunitet, så han kan efterforskes for bedrag, vurderer de overfor Dagbladet Information.

For eksempelsiger juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet vurderer, at hans "umiddelbare vurdering er, at det her er en sag, der bør efterforskes af politiet. Der er så meget, der peger på, at der kan være foregået noget strafbart."

Et spørgsmål om bopæl

Sagen begyndte at rulle i efteråret, hvor Dagbladet Information kunne fortælle, at Alex Vanopslagh havde fået en lejlighed i København stillet til rådighed af Folketinget, ligesom han også havde fået 30.000 kroner til at dække udgifterne til dobbelt bopæl.

Årsagen til dette var, at Vanopslagh stod registreret som bosiddende i Struer, og når man som folketingspolitiker har en bopæl uden for Sjælland, har man den mulighed at få en lejlighed stillet til rådighed. Man må dog maksimalt bruge den 180 dage om året.

Gør man brug af ordningen, så får man tilskud fra Folketinget til dobbelt husførelse.

I efteråret kunne Information så fortælle, at Struer Kommune havde afgjort, at Alex Vanopslagh ikke havde opholdt sig nok på adressen i Struer til, at boligen her kunne betegnes som partiformanden primær bopæl.

Konsekvensen er blevet, at Alex Vanopslagh har betalt de penge tilbage, som han har fået i tilskud for den dobbelte husførelse.

Siden er det dog kommet frem, at perioden med brud på reglerne har været længere, og at Alex Vanopslagh skulle betale flere penge tilbage til Folketinget.

DR har spurgt Alex Vanopslagh, hvor stort et samlet beløb, han skal betale tilbage, men det har formanden ikke oplyst.

Partier vil have sagen undersøgt

Alex Vanopslagh vil ikke gå ind i, om han mener, sagen bør efterforskes - som den ville blive, hvis han blev retsforfulgt.

Det vil andre partier i Folketinget imidlertid gerne, og både Enhedslisten og Alternativet mener, at der bør indledes en efterforskning af, om der er foregået noget strafbart.

Gruppeformand for Enhedslisten, Peder Hvelplund, siger til DR, at det er en alvorlig og betændt sag, og at partiet vil bede Folketingets Præsidium om at se på, om Vanopslagh skal retsforfølges.

Samme melding kommer fra Alternativet, hvor gruppeformand Helene Liliendahl Brydensholt peger på, at sådan en sag skal undersøges, når flere jurister vurderer, at en folketingsmedlem har handlet i strid med loven.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.