Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt lovforslag: Minister vil teste omvendte fodlænker mod stalking

Politi

21/11/2024 11:33

J. Bøgen

Justitsministeren har sendt et lovforslag i høring, der skal muliggøre en forsøgsordning med såkaldt omvendt fodlænke.

Forfølgelse og chikane i form af stalking udgør alvorlige indgreb i både ofrenes og deres familiers liv og hverdag. Stalking kan også gå forud for partnervold.

Et lovforslag, som justitsminister Peter Hummelgaard (S) netop har sendt i høring, har til formål at etablere de retlige rammer for en forsøgsordning med elektronisk kontrol som supplement til et opholdsforbud – såkaldt omvendt fodlænke.

Forsøgsordningen har til formål at sikre, at opholdsforbud overholdes i et større omfang, end det er tilfældet i dag, og at styrke beskyttelsesværnet mod bl.a. stalking og partnervold.

Supplement til opholdsforbud

Der lægges med lovforslaget op til, at politiet kan påbyde en person at bære en GPS-fodlænke som supplement til et opholdsforbud, hvis det vurderes at være nødvendigt for at sikre, at et opholdsforbud bliver overholdt.

Fodlænken vil registrere personens færden og vil udløse en alarm, hvis personen befinder sig inden for en nærmere fastsat geografisk zone, f.eks. i nærheden af ofrets hjem eller arbejdsplads.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

"Der er ingen tvivl om, at partnervold og stalking er alvorlige forbrydelser, som rummer en aldeles grænseoverskridende og helt uacceptabel adfærd. Ingen skal leve i frygt derhjemme, og hvor man ellers færdes. Derfor står det også højt på regeringens dagsorden, at vi sætter hurtigt og konsekvent ind over for dem, der udsætter andre for f.eks. partnervold og stalking. Med den omvendte fodlænke sørger vi for, at det er den, der f.eks. begår stalking, som må bære byrden for at beskytte ofret mod den uønskede kontakt. Det er ikke rimeligt, at det er ofret, der skal leve i utryghed i sit nærområde og få sin frihed begrænset. Det er ikke ofret, der skal tage forholdsregler ved at undgå at færdes bestemte steder eller skifte til hemmelig adresse. Jeg håber og tror, at vi med forsøgsordningen kan få personer, der er udsat for blandt andet partnervold og stalking, til at føle sig mere sikre og trygge."

Afskrækkende effekt i Norge

Forsøgsordningen bygger bl.a. på en ordning fra Norge, hvor man har gode erfaringer med elektronisk kontrol.

Den elektroniske kontrol har vist sig at have en afskrækkende effekt på potentielle voldsudøvere og har vist sig som et godt beskyttelsestiltag for ofrene, deres livskvalitet og frihed.

Der vil stilles i alt 15 GPS-fodlænker til rådighed. Ordningen vil udrulles i tre udvalgte politikredse og vil blive evalueret efter tre år.

Lovforslaget forventes fremsat i januar 2025, mens forsøgsordningen forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.