Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Vi er presset så langt ud, at vi må låse de indsatte inde 23 timer i døgnet"

Politi

10/10/2024 09:05

J. Bøgen

'Luk på nat', at holde celledørene fast lukket, er langt fra en god idé. Men det er nødvendigt, hvis vi skal overleve, lyder det fra formanden for Fængselsforbundet.

Det danske fængselsvæsen er presset. Meget presset.

Faktisk så presset, at fængselsbetjente går rundering, værkmestre må forlade værkstederne for at aflaste fængselsbetjentene og utallige transporter aflyses. 

Sådan lyder advarslen fra formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen i en kommentar i fagbladet Fængselsfunktionæren.

"Vi er langt de fleste steder overgået til 12-timers vagter, som unægteligt vil have konsekvenser for privatlivet. Vi har på disse måder været med til at tage beslutninger, der for kollegaernes regning får Kriminalforsorgen til at køre rundt. Som det allersidste har vi accepteret, at der kan afviges fra 48-timers reglen, så kollegaerne må arbejde 60 timer om ugen," fortæller formanden.

Bandepakker og strafskærpelser

En af årsagerne til, at fængslerne er så pressede, er, at skiftende regeringer har indført bandepakker og skærpede straffe. Det har, ifølge formanden, været med til at skubbe fængselsvæsnet ud mod kanten, men man er ved at være der, hvor de ansatte ikke kan klare mere.

"Derfor er vi nødt til at se “'uk på nat' som en nødløsning. Det betyder blandt andet, at vi må låse de indsatte inde på deres celler, som vi gør i nattetimerne, men nu i stedet i op til 23 timer i træk," forklarer formanden.

Han understreger, at de indsattes besøg, gårdture og løægebesøg bliver sikret, men hvis de ansatte skal kunne overleve i det, ser man sig nødsaget til at låse dørene i stedet for at åbne til fællesskabet.

Efterlyser strategi

Formanden understreger, at 'luk på nat' aldrig må blive vejen til en normal hverdag. I stedet efterlyser han en strategi.

"Vi skal af med 12-timers vagterne, så vores kollegaer igen kan se deres familier. Vi skal tilbage til, at de rent faktisk kan udføre det arbejde, de er blevet ansat til. Værkmestrene skal tilbage på værkstederne og fængselsbetjentene skal have tid til noget så simpelt som at tale med de indsatte," forklarer Bo Yde Sørensen og slutter:

"'Luk på nat' er ikke en god idé, men alternativet er værre."

Mest Læste

Annonce

13/10/2024

Er din bolig opført før 1984? Så har du nu chancen for at få et gratis hustjek til en værdi af 3.000 kroner. Se nedenfor, hvordan du gør.