Når man er folketingsmedlem, kan man nogle gange gøre livet lidt lettere for sig selv.
Og nu har politikerne taget skridtet fuldt ud – med en skatterabat, der ikke kun gælder fremadrettet, men også dækker de seneste 12 år.
Ifølge et nyt lovforslag fremsat af Folketingets Præsidium den 10. oktober, vil alle folketingsmedlemmer få fuld skattefritagelse for kørsel i egen bil, når de udfører politisk arbejde. Tidligere skulle de betale skat af nogle af deres kørte kilometer, men det er snart historie, hvis forslaget bliver vedtaget.
Skattefritagelsen gælder tilbage til 2013, hvilket betyder, at politikernes skattebyrde er blevet markant lettere – 12 år for sent.
Søren Gade, formand for Folketinget, er arkitekten bag forslaget, men han har ikke været meget for at uddybe sagen over for medierne.
I et skriftligt svar til Frihedsbrevet påpeger han, at det blot rydder op i reglerne, og at en stor del af kørslen i forvejen var skattefri. Ifølge ham er det vigtigt, at politikere ikke holder sig tilbage fra at deltage i møder på grund af transportudgifter.
Møder hård kritik - også indefra
Men det er ikke alle, der klapper i hænderne over den nye gavepakke til politikerne.
Peter Loft, tidligere departementschef for Skatteministeriet, kalder det for "problematiske" forhold.
"Du kan roligt kalde det problematisk, at en lille gruppe borgere, landets politikere, kan lave særlige skatteregler for dem selv," siger Loft.
Han er ikke alene om kritikken. Henning Boye Hansen, skatteekspert hos BDO, finder det også "tankevækkende", at skattefritagelsen gælder med 12 års tilbagevirkende kraft.
Så hvorfor har de folkevalgte brug for en ekstra håndsrækning til transportudgifter? Ifølge Folketingets årsregnskab blev der udbetalt 3,7 millioner kroner i kørselsgodtgørelse i det seneste år, og med den nye lov bliver det hele skattefrit.
Og det er ikke fordi, politikerne har svært ved at komme rundt i landet: De har adgang til frikort til DSB, gratis Brobizz og endda indenrigsflyvninger mellem deres bopæl og Christiansborg.