I ny og næ er debatten også op her i Danmark, men det er alligevel aldrig sket her til lands, at spørgsmålet om alder for stemmeret er blevet bragt hele vejen til Højesteret.
Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad der er sket i New Zealand. Make It 16-kampagnen, som kæmper for et få stemmealderen sænket til 16, har nemlig vundet en historisk sejr ved den new zealandske højesteret, da domstolen har afgjort, at den eksisterende 18-års grænse for at kunne stemme er diskriminerende og et brud på unge menneskers rettigheder.
Det skriver det britiske medie, The Guardian.
Baggrunden for, hvorfor sagen overhovedet er nået så langt, er, at folkene bag Make It 16-kampagnen mener, stemmealderen skal sænkes, fordi det i højere grad er de yngre generationer, der skal leve med de problemer, den globale opvarmning bringer med sig.
Kampagnen startede kort efter en række skolestrejker i New Zealand, titusinder teenagere på tværs af landet nægtede at møde til undervisning og i stedet demonstrerede mod, at politikerne ikke gør nok for at forhindre den lurende klimakatastrofe.
Afgørelsen i højesteretten betyder ikke, at stemmealderen automatisk bliver sænket. Faktisk skal hele 75 procent af parlamentet stemme for lovændringen, og det betyder, at både regeringspartiet Labour og oppositionens National Party skal stemme for.
Og det ser ikke ud til, at der er flertal for at ændre i stemmeloven i New Zealand. Godt nok vil premierminister Jacinda Ardern fremstille et lovforslag om at sænke alderen, men National Party siger i dag: "Mange andre lande har en stemmealder på 18, og vi har ikke set et overbevisende argument for at sænke den."
Der er kun en håndfuld lande i verden, der tillader unge under 18 år at stemme: Brasilien, Cuba, Østrig og Malta har alle en 16-års aldersgrænse, og i Skotland på 16-årige stemme til valget om det skotske parlament, men ikke til valg om anliggender for hele Storbritannien.