En ting er at indkræve gæld fra personer, der bor her i landet. Noget helt andet er at skulle skrabe pengene ind, hvis skyldneren bor uden for landets grænser.
Det har de været nødt til at se i øjnene hos Gældsstyrelsen.
For selvom der hvert år bliver sendt et ufatteligt antal regninger ud til personer i udlandet, som skylder den danske stat penge, så er det meget få af dem, der faktisk betaler.
Og antallet af skyldnere bliver ved med at stige. I 2018 lød antallet af personer, der enten har forladt Danmark eller bor på en ukendt adresse på omkring 120.000 mennesker. I det første halvår af 2023 var tallet oppe på 167.000 personer.
Den samlede gæld er også vokset markant siden 2018. Dengang var den misligholdte gæld til det offentlige på 13,4 milliarder kroner, men dette beløb er steget til over 16,5 milliarder kroner, hvilket er det højeste beløb nogensinde.
Det viser en aktindsigt, som P1 Morgen har fået fra Gældsstyrelsen ifølge DR.
Hovedsagelig udlændinge
Størstedelen af de personer, der skylder den danske stat penge, er udlændinge, og faktisk udgør de hele 134.000 af de 167.000 personer.
Det betyder altså, at de resterende 33.000 er danske statsborgere.
Der er mange forskellige nationaliteter på listen over folk, der skylder penge til det offentlige i Danmark, men ifølge Gældsstyrelsen er nationaliteter som polakker, rumænere og litauere øverst på listen.
Dernæst kommer vores to nabolande i form af svenskere og tyskere.
"Jeg har ikke et bud på, hvorfor tallet er stigende, men det er klart, at det da bekymrer mig som skatteminister, at folk ikke betaler deres penge, siger skatteminister Jeppe Bruus ifølge DR.
I nogle tilfælde lykkes Gældsstyrelsen dog med at få inddrevet den gæld, det offentlige har krav på. I 2022 blev der således indkrævet 400 millioner kroner fra skyldnere i udlandet.