Statsministeren kan ikke genkende det billede af hendes regeringsledelse, som bliver fremsat i en rapport fra det såkaldte Dybvad-udvalg.
I rapporten, som er blevet til på baggrund af interviews med tusindvis af embedsmænd og journalister, lyder kritikken, at det er blevet sværere at være neutral som embedsperson i Danmark i løbet af de år, Mette Frederiksen har siddet på posten som statsminister.
Hver sjette embedsman fortæller i rapporten, at de oplever, at der foregår partipolitisk bistand eller rådgivning i embedsværket, men det er altså ikke sådan, Mette Frederiksen opfatter situationen.
"Nej, det mener jeg ikke. Jeg kan heller ikke genkende billedet af, at embedsværket i Danmark ikke er politisk neutralt," svarer hun ifølge TV 2, da hun bliver spurgt ind til den omfattende rapport.
Stigende pres i ministerierne
Statsministeren har fredag været til en høring om rapporten, som ud over embedsværkets neutralitet også tager et kig på gråzonerne i embedsmænds bidrag til politikernes sociale medier.
Samtidig bliver der tegnet et billede af et stigende pres i ministerierne samt et slidt forhold mellem medier og embedsværk.
Mette Frederiksen medgiver, at der har været år, hvor tingene er gået hurtigt, men hun understreger, at embedsmænd i Danmark skal overholde loven.
Direkte adspurgt, om hendes ledelse af nu to regeringen kan have bidraget til at øge presset, svarer Mette Frederiksen, at hvis der er eksempler på det, så er det ikke den rigtige måde at gøre det på.
Tiltag til forbedrede vilkår
Det er fagforeningen Djøf, der har nedsat Dybvad-udvalget. Målet med udvalget er, at det skal komme med en lang række anbefalinger til, hvordan man kan forbedre vilkårene i embedsværket.
Statsministeren siger, at hun ikke har læst rapporten til bunds. Derfor vil hun afvente at sætte gang i eventuelle tiltag, der skal forbedre vilkårene.