Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Coronastøtte giver hjemløse spa-ophold - men timingen vækker undren

Social

02/02/2023 10:03

J. Bøgen

Pengene skulle bruges til at understøtte oplevelsesindustrien.

I slutningen af 2022 fik mange hjemløse i Danmark en oplevelse af de større.

Betalt med skattekroner fik hjemløse nemlig mulighed for både at flyve med vandflyver, opleve lasergame, paintball, komme i Tivoli Friheden i Aarhus og ikke mindst blev der brugt et ganske betragteligt beløb på spa-ophold hos bl.a. Hotel Vejlefjord og Faaborg Spa.

Faktisk er der også blevet købt 100 gavekort til spa-ophold med en samlet værdi af 151.000 kroner til Dronning Dortheas Badstue i Kolding, som kan bruges indtil efteråret 2025.

Årsagen til, at alle disse ting kunne lade sig gøre, var den coronastøtte, der blev lavet til oplevelsesindustrien. Netop den branche var hårdt ramt under corona, og i foråret 2021 fik en række organisationer i alt 220 millioner skattekroner, som skulle bruges på oplevelser til ældre og udsatte.

Men det er slet ikke alle pengene, der blev brugt på at understøtte oplevelsesindustrien, da der var brug for det under coronanedlukningerne. Faktisk blev omkring to tredjedele af alle pengene først brugt i 2022, hvor nedlukninger og restriktioner efterhånden udviklede sig til at blive en fjernt mareridt.

Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt i redegørelser sendt til Socialstyrelsen.

Dårlig timing

Horesta, der er brancheorganisation for hoteller, restauranter og turisterhvervet, kalder det uheldigt, fordi coronastøtten ikke især blev brugt, da erhvervet var i krise, men sidste år, hvor folk hungrede efter oplevelser, og samfundet var åbent.

Her var oplevelsesindustrien nemlig mildest talt godt i gang, og flere steder oplevede, ifølge kommercielt direktør i Horesta, Jeppe Møller-Herskind, at man måtte afvise gæster - simpelthen fordi man ikke kunne følge med.

Professor i erhvervsøkonomi Jon Sundby fra Roskilde Universitet er enig i, at puljen ikke blev anvendt, da virksomheder var i akut kritisk nød.

"Det blev ikke ambulance-hjælp til virksomheder dengang, det var allerværst, men det har været en hjælp senere hen, siger han og fortæller, at virksomheder under corona måtte tære på deres kapital eller låne penge," siger han til DR.

Minister vil ikke svare

Oplevelsespuljen blev vedtaget i marts 2021 af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale.

Men den nuværende socialminister, Pernille Rozenkrantz-Theil (S) vil ikke svare på, om den 220 millioner kroner store pulje er blevet brugt efter hensigten.

I en mail til DR skriver hun, at flere dele af oplevelsesindustrien først åbnede i 2022, hvor der samtidig også var store udfordringer med ensomhed og isolation hos udsatte og sårbare grupper.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.