I 1938 gik Harvard-forskere i gang med en undersøgelse, der stadig er i gang den dag i dag for at finde ud af dette: Hvad gør os lykkelige i livet?
Forskerne samlede sundhedsjournaler fra 724 mennesker fra hele verden og stillede detaljerede spørgsmål om deres liv med to års mellemrum.
Da deltagerne blev midaldrende og trådte ind i alderdom, spurgte Harvard-undersøgelsen ofte om pensionering. Baseret på deres svar var den største udfordring, som folk stod over for i pension, ikke at kunne erstatte det sociale liv, de havde haft så længe i arbejdslivet.
Når det kommer til pensionering, stresser vi ofte over ting som økonomi, helbred og pleje.
Men dem, der klarer sig bedst under pensionen, finder måder at dyrke venskaber på. Og alligevel er der næsten ingen, der taler om vigtigheden af at finde nye meninger med livet.
Invester i dine relationer nu
En deltager, da han blev spurgt om, hvad han savnede ved sin tid som læge gennem 50 år, svarede: "Absolut intet om selve arbejdet. Jeg savner menneskerne og venskaberne.”
Leo DeMarco, en anden deltager, havde en lignende følelse: Efter at han gik på pension som gymnasielærer, havde han svært ved at holde kontakten med sine kolleger.
“Det er vidunderligt at hjælpe nogen med at tilegne sig færdigheder,” sagde han. "At undervise unge mennesker var det, der satte gang i hele min udviklingsproces."
Disse erkendelser lærer os en vigtig lektie, ikke kun om pension, men også om arbejdslivet: Vi er ofte optaget af økonomi og deadlines, så vi bemærker ikke, hvor vigtige vores arbejdsrelationer er, før de er væk.
For mange af os er arbejdet dér, hvor vi føler, at vi betyder mest for andre – for vores kolleger, kunder, lokalsamfund og endda for vores familier – fordi vi sørger for dem.