To nye kolesterolsænkende lægemidler er på vej til det danske marked, og de ser nu ud til at udfordre regionernes hårdt spændte økonomi yderligere. Det skriver Fyens Stiftstidende torsdag.
Medicinen er 200 gange så dyr, som den nuværende behandling, men kan formentlig redde liv, og dermed illustrerer lægemidlerne, hvilket dilemma politikerne og det danske sundhedsvæsen står over for i diskussionen om en skarpere prioritering i brugen af dyr medicin.
Lægemidlerne Praluent og Repatha fra henholdsvis franske Sanofi og amerikanske Amgen sænker risikoen for hjerteanfald dramatisk. Men en årlig pris pr. patient på den gode side af 50.000 kroner mod cirka 250 kroner om året for de eksisterende præparater må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på politikerne i de danske regioner.
Læs også: Over en million danskere på hjertemedicin
Flere eksperter, som Fyens Stiftstidende har talt med, og som kender de nye lægemidler indgående, vurderer, at mellem 20.000 og 30.0000 danskere kan få gavn af den nye behandling.
Dermed står regionerne potentielt foran en årlig udgift på op til 1,5 milliarder kroner.
- 50.000 kroner om året lyder af mange penge, men kan vi redde liv og undgå, at borgere med forhøjet kolesterol ender som hjertepatienter, er beløbet måske ikke så stort, siger Anne Kaltoft, formand for Hjerteforeningen og overlæge på afdelingen for hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital, til Fyens Stiftstidende.
Professor og overlæge på Herlev Hospital, Børge Nordestgaard, er ikke bleg for at kalde de nye lægemidler for en revolution af behandlingen af hjertepatienter.
- Selv hos patienter, der allerede får medicin, der sænker kolesterolniveauet, vil det kunne yderligere halvere mængden af det dårlige kolesterol. Det er et nyt vidundermiddel, som vil fjerne risikoen for hjerte- karsygdomme hos rigtigt mange patienter, siger Børge Nordestgaard.
Og en af landets førende eksperter i kolesterolnedsættende behandlinger, Mogens Lytken Larsen, overlæge og professor på Aalborg Universitetshospital siger til Fyens Stiftstidende, at hvis den nye, dyre medicin bliver brugt i kombination med den nuværende billige behandling, så vil alle hjerteproblemer, der hænger sammen med for højt niveau af kolesterol, helt kunne elimineres.
Men han understreger dog også, at det perspektiv er urealistisk, så længe behandlingen er så eksorbitant dyr.
- Diskussionen om den samfundsøkonomiske gevinst af medicinske behandlinger er en diskussion, vi først lige har fået taget hul på. Men den er vigtig, og vi bliver som klinikere nødt til at skærpe opmærksomheden på, hvad vi får ud af medicinen, siger Mogens Lytken Larsen.
- Og på lige netop hjerteområdet er der mange faktorer, der skal ses på. Kan vi tillade os at bruge store summer på noget, hvor det ville have lige så stor effekt, hvis patienten for eksempel holdt op med at ryge? Man kan ikke behandle folkesygdomme med dyr medicin. Så bliver vi simpelthen ruineret, siger han til Fyens Stiftstidende.