Flere børn og demente kan blive politianmeldt

Ledelse

24/07/2015 13:57

Nick Allentoft

- Hvis jeg mødte op på dit arbejde og stak dig en ordentlig en på hovedet, så ville du ikke være i tvivl om, at det var krænkende, og at det var vold. Hvorfor skal vi andre så bare kunne tåle det?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sådan lyder det fra Per Grieger-Rene, som er arbejdsskadekonsulent i fagforbundet FOA. Det skriver Avisen.dk.

Udtalelsen er en reaktion på, at Erstatningsnævnet nu har strammet op på praksis, så det er blevet sværere for omsorgsarbejdere at få erstatning, hvis de bliver udsat for vold på jobbet.

        Læs også: Ventetider for arbejdsskader er eksploderet

Konsekvensen er, at sygeplejersker, socialpædagoger og andre omsorgsarbejdere bliver presset ud i en situation, hvor de må vælge mellem at anmelde børn, handicappede eller demente ældre til politiet - eller på forhånd glemme alt om erstatning.

Det frygter fagforbundene FOA og Socialpædagogerne, der finder stramningen helt urimelig. Det samme gør Enhedslisten, der vil stille spørgsmål til beskæftigelsesministeren om sagen, når folketingsåret starter.

        Læs også: Politiet kan blive lagt ned af anmeldelser

Tirsdag kom det frem, at Erstatningsnævnet har ændret praksis, så nævnet nu kun behandler voldssager, der er blevet meldt til politiet.

Vold, overgreb og chikane på arbejdspladsen er et udbredt problem for omsorgsarbejdere, viser tidligere undersøgelser. Det gælder især for ansatte, der tager sig af mennesker, som ikke er 100 procent tilregnelige - for eksempel demente ældre, psykisk syge, børn og mentalt handicappede. Problemet er, at den type sager som regel ikke bliver anmeldt til politiet. Det giver nemlig ikke mening, og vil ofte blot resultere i en lang, opslidende sag, fortæller Per Grieger-Rene fra FOA.

Han finder det absurd, at vold på jobbet ikke kan anerkendes som vold uden en politianmeldelse.
Det samme mener fagforbundet Socialpædagogerne.

- Det er helt urimeligt, at vores medlemmer kan blive tvunget ud i at politianmelde utilregnelige patienter, der reagerer uhensigtsmæssigt. Der er jo ikke tale om en kriminel handling, og vores medlemmer ønsker ikke at politianmelde det. Men samtidig kan vold få tragiske konsekvenser for medlemmerne, både fysiske, psykiske og økonomiske, hvis de for eksempel ikke kan fortsætte med at arbejde bagefter, siger Benny Andersen, der er forbundsformand til Avisen.dk.

I foråret fremsatte Enhedslisten og Dansk Folkeparti et beslutningsforslag, der netop skulle give omsorgsarbejdere bedre mulighed for at få erstatning for vold på jobbet - men det blev aldrig vedtaget.

- Der er tale om mennesker, der påtager sig et vigtigt arbejde med at tage sig af syge i samfundet, og så spænder reglerne ben, når de kommer til skade. Det burde være åbenlyst for enhver, at det er vi simpelthen nødt til at lave om, siger Pernille Skipper, som er retsordfører for Enhedslisten til Avisen.dk.
Partiet vil stille spørgsmål om sagen til beskæftigelsesministeren, når det nye folketingsår begynder.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti og med til at fremsætte beslutningsforslaget i foråret, og fra beskæftigelsesordførere fra Venstre, Socialdemokraterne og SF. Det har dog ikke været muligt på grund af ferie.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.