Folkemøde: I dag åbner den politiske festival Folkemødet i Allinge på Bornholm. Her vil politikere fra både regioner, kommuner og Folketinget i fire dage være samlet til debatter, festligheder og inspiration. Det er i år syvende gang, at der er Folkemøde og for hvert år er arrangementet både blevet større i besøgstal og dyrere i skattekroner.
Avisen Danmark har fået aktindsigt i, hvor mange penge hver af landets fem regioner har brugt på at deltage i Folkemødet siden 2012 og tendensen er klar: Udgiften til at sende politikere og embedsmænd til Bornholm er steget kraftigt – for nogle regioner endda mangedoblet.
LÆS OGSÅ: Gør Folkemødet landsdækkende
Samtidig er der stor forskel på, hvor mange penge de enkelte regioner vælger at spendere på Folkemødet. I top ligger Region Hovedstaden, som også er medvært for arrangementet på Bornholm. Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er derfor ikke overrasket:
Læs mere fra Region Hovedstaden
Du kan læse flere historier fra og om Region Hovedstaden på temasiden her.
- Vi bruger flere penge på Folkemødet, fordi det ligger i vores region. Folkemødet betyder rigtig meget for os og er en vigtig aktivitet, som vi vægter højt og er stolte af.
Meget debat på kort tid
I kroner og øre spenderede Region Hovedstaden sidste år tre gange så meget på Folkemødet som Region Syddanmark. Dét på trods af, at delegationen fra hovedstaden kun var 12 personer større end den syddanske.
Forklaringen på den store forskel skal findes et andet sted end i antallet af deltagere, mener regionsrådsformanden. Nemlig i de aktiviteter, de enkelte regioner er værter for. Hovedstaden har hvert år haft et såkaldt sundhedstelt, hvor de besøgende på Folkemødet gratis kan komme ind og få tjekket hjerterytme og målt blodtryk af personale fra Bornholms Sygehus.
Derudover har Region Hovedstaden også et telt med aktiviteter rettet mod erhvervslivet og organisationerne på hele Sjælland og i Skåne.
I alt kostede det sidste år Region Hovedstaden 559.271 kr. at deltage i Folkemødet. Heraf gik de 261.000 kr. til blandt andet teltleje, teltudsmykning og markedsføring. Men hvad får skatteborgerne så for de penge?
- Jeg tror aldrig, jeg ville kunne presse så mange møder og debatter ind på så kort tid, hvis ikke så mange mennesker stillede deres tid til rådighed på så kort tid, som de gør på Folkemødet, forklarer regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.
- Debatterne derovre er meget nede på jorden, der er mange spontane møder mellem politikere, almindelige mennesker og mindre organisationer. Det er en meget åben og demokratisk indgang til viden, som siden kan bruges til at lave politik ud fra.
Det er sket i hvert fald én gang, at der er kommet konkret politik ud af de inputs regionsrådspolitikerne har fået på Folkemødet, husker regionsrådsformanden. Ét år sad hun i en debat på Folkemødet, hvor hun blev udspurgt af nogle unge til forældre med alkoholproblemer.
- Det gav mig et konkret input til, hvordan vi kunne gøre pårørende-politikken bedre, og det betød at regionen samme år lavede en børnepolitik, hvor vi tog bedre hånd om børn til syge forældre, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Begrænset deltagelse fra syd
Region Syddanmark har siden Folkemødets fødsel været den danske region, som har brugt færrest penge på at deltage. Sidste år kostede Folkemødet regionen 183.370 kr. eksklusive moms. For de penge rejste 15 regionsrådspolitikere, 2 embedsfolk og 10 ansatte fra regionens sygehuse til Bornholm for at deltage i demokratiets festival.
- Vi har besluttet, at det giver god mening, at de politikere, som ønsker at deltage, får mulighed for at få betalt deres rejse og ophold på Bornholm. Men det er også det. Yderligere udgifter betaler de selv. Det har vi vurderet, er et passende niveau for os, fortæller Stephanie Lose, (V) der er regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Sidste år benyttede under halvdelen af regionsrådets 41 medlemmer sig af muligheden for at komme til Folkemøde og det kan have noget at gøre med, at det ligger på Bornholm, vurderer Stephanie Lose.
- Hvis Folkemødet lå lige om hjørnet, mon så ikke flere fra Region Syddanmark ville deltage. Og så ville vi nok også have vores eget telt.
Sidste år havde Odense Universitetshospital, som hører under Region Syddanmark, en stand på folkemødet, hvor 10 medarbejdere promoverede innovativ medicinsk teknologi. Standen kostede i alt ca. 74.000 kr. at drive og de penge er givet godt ud, mener regionsrådsformanden.
- Sundhedsområdet fylder meget på Folkemødet og som politiker får man en masse inspiration, ideer og input gennem stande, debatter, patientforeninger og organisationer. Det er noget man kan bruge i sin politik det følgende år.
Sjælland henter inspiration
Region Sjælland ligger som nummer to, når det kommer til, hvilke regioner der bruger flest penge på Folkemødet. Og hvad får regionen så ud af at være med?
- Det er svært direkte at måle effekten af at deltage i Folkemødet, lyder det fra regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stensbæk (V)
- Men i Region Sjælland har vi valgt at prioritere det.
Sidste år spenderede regionen næsten 334.000 kroner på Folkemødet, hvor 39 personer fra regionen deltog. 22 af dem var politikere, mens de resterende 17 var regionsansatte i eksempelvis ledelsessekretariatet, direktionen og i ledelsen på flere af regionens sygehuse. Lidt over halvdelen af regionsrådets 41 medlemmer deltog.
- Vi har valgt at give alle regionsrådsmedlemmer mulighed for deltagelse, fordi vi synes, det er en god inspirationstur for politikerne, fortæller Jens Stensbæk.
- Der kan være nye teknologiske opfindelser på sundhedsområdet og kontakt med patientforeninger, som kan give indhold og inspiration til det daglige politiske arbejde.
Sidste år fik regionsrådsformanden selv kontakt til en patientforening, som inspirerede ham til nye løsninger, når det kom til at engagere frivillige til at støtte unge med psykiatriske lidelser.
- Det var en aha oplevelse for mig og har ført til nogle ændringer inden for psykiatrien, som nu er ved at blive implementeret, fortæller Jens Stensbæk.
Udover ophold og rejse til 272.500 kr. for de 39 deltagere fra Region Sjælland brugte regionen også 61.000 kr. på at være medvært for en række arrangementer på Folkemødet sidste år.
Regionen kører sammen med Region Hovedstaden og Region Skåne et samarbejde, de kalder Greater Copenhagen, og den konstellation har hvert år sammen et telt på Folkemødet.
- Vi bruger Folkemødet til at promovere samarbejdet. Mange af gæsterne på Folkemødet kommer fra netop de tre regioner, så der er Folkemødet på netop Bornholm en god lejlighed, forklarer Jens Stensbæk.
Mere hos Fyens.dk