Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ændrer anbefalinger: Alle danskere bør træne på denne måde hver uge

Sundhed

12/06/2023 11:31

J. Bøgen

Det er et markant nybrud i de velkendte anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen har i dag ændret de officielle anbefalinger for fysisk aktivitet - og der er nogle markante ændringer iblandt.

For nu anbefaler Sundhedsstyrelsen nemlig, at alle (ja, alle) uanset alder bør lave styrketræning af de store muskelgrupper - det vil sige ben, baller, mave, ryg og arme.

Træningen kan både foregå med træningsudstyr og ved at bruge kroppens egen vægt.

Ernæringsøkonom Martin Kreutzer, der tidligere har været ansat ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, siger til Jyllands-Posten, at de nye retningslinjer er "noget af et nybrud"

"Hidtil har de officielle anbefalinger til motion nærmest udelukkende handlet om kredsløbstræning. Nu tager man et vigtigt skridt og siger, at styrketræning også er helt afgørende," siger han til avisen.

Kroppen går i stå, hvis musklerne forsvinder

Der er mange fordele ved styrketræning, blandt andet at det mindsker tabet af muskelmasse med alderen, ligesom det også øger forbrændingen og på den måde modvirker overvægt.

I de nye retningslinjer fremgår det specifikt, at børn og unge bør styrketræne mindst tre gange om ugen.

Voksne mellem 18 og 64 år anbefales fremover at styrketræne mindst to gange om ugen.

Men i de nye retningslinjer fremgår det også, at hvis man er over 65 år, bør styrketræning også være en del af en almindelig uge, fordi det netop vedligeholder kroppen.

Anbefalingerne for, hvor lang tid hver dag, man skal være fysisk aktivt, er imidlertid ikke ændret: Børn skal stadig være aktive mindst 60 minutter om dagen. Det samme gør sig gældende for voksne 30 minutter om dagen.

Til gengæld er det ikke så vigtigt, hvordan man er aktiv, hvis bare man som minimum bliver let forpustet og nogle gange også så forpustet, at man har svært ved at føre en samtale. Det gælder for både børn og voksne.

”Det kan måske være svært selv at vurdere, hvornår man bevæger sig nok til, at det tæller med i den tid, hvor man er aktiv. Men med vores nye anbefalinger om, at man skal være forpustet og sommetider også meget forpustet, håber vi, at det bliver mere håndgribeligt. Det er individuelt, hvornår man bliver forpustet, men det er jo netop kroppens tegn på, at den bliver udfordret på en god måde,” siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, Charlotte Kira Kimby.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.