Uanset om det skyldes et ønske om at være sundere, at ens helbred faktisk afhænger af det, eller om man bare ønsker at se godt ud, er der millioner af mennesker verden over, der drømmer om at tabe sig.
Virksomheder og online-personligheder lover guld og grønne skove og hurtige løsninger med alverdens produkter og teknikker, men spørgsmålet er, om de overhovedet virker?
Vi har taget et snak med Jens Asbjørn Bøgen, der er uddannet personlig træner og kostvejleder med speciale i vægttab - og han har en god og en dårlig nyhed til dig, hvis du gerne vil smide et par kilo.
Den gode nyhed
Hvis man ikke ved alverden omkring, hvordan kroppen virker, kan det være umuligt at vide, hvor man skal begynde, hvis man gerne vil i gang med et vægttab.
Men ifølge Jens Asbjørn Bøgen, er et vægttab faktisk ret simpelt.
"Det handler i sidste ende om, hvor mange kalorier du giver din krop. Hvis du indtager flere kalorier, end du bruger, vil de overskydende kalorier blive lagret i kroppen. Men hvis du indtager færre kalorier, end du bruger, vil din krop være nødt til at tære på sine depoter for at dække energiunderskuddet - og så taber du dig," forklarer kostvejlederen, der selv har været igennem et vægttab på 35 kilo, da han var yngre.
Så den gode nyhed er altså, at det er en simpel ligning, man skal forholde sig til, hvis man vil tabe sig.
Men det betyder ikke, at det er en nem opgave.
Den dårlige nyhed
Det er nemlig ikke bare så ligetil at sikre et kalorieunderskud, forklarer Jens Asbjørn Bøgen.
"Nu bliver det lidt teknisk, men som tommelfingerregel siger man, at man skal være mellem 7000 og 9000 kalorier i underskud for at slippe af med et kilo fedt. Problemet er, at en voksen kvinde typisk forbrænder omkring 2000 kalorier om dagen, og en mand kan regne med omkring 2500 kalorier. Så selv hvis man overhovedet ikke spiser noget i flere dage, vil man altså kun tabe sig et kilo."
Men hvordan kan det så være, at man hører om historier, hvor folk har smidt måske fem kilo på bare en uge? Det hænger sammen med, at det ikke kun er fedt, man taber i sådan et tilfælde.
"Kroppen består hovedsageligt af vand. Faktisk udgør vand et sted mellem 45 og 70 procent af vores samlede vægt, og det betyder også, at væskebalancen kan ændre sig utroligt hurtigt. Når man så hører om mennesker, der har tabt sig vildt meget på kort tid, skyldes det, at de har smidt en masse væske. Det betyder, at de samme mennesker lynende hurtigt tager størstedelen af de tabte kilo på igen, når kroppen får dækket sit væskebehov."
Så den dårlige nyhed er altså, at et reelt vægttab ikke er noget, man lige sådan ordner. Det tager tid, og det kræver som regel en ændring af en række vaner, da de måske er årsagen til, at man har taget på til at starte med.
Hvad skal du så fokusere på?
Så langt så godt, men hvor skal man så sætte ind, hvis man vil i gang?
Jens Asbjørn Bøgen forklarer, at der er to gode steder at starte.
"Ved at opbygge muskelmasse, kan du øge din krops basale forbrænding. Det vil øge din daglige forbrænding med måske nogle hundrede kalorier, og selvom det er en lille del af de 9000, der skal til for at smide et kilo fedt, så er det altså en forbedring, der hjælper dig hver eneste dag."
Hvis man har en travl hverdag, hvor man måske ikke har tid til at komme ned at træne, er det imidlertid kosten, man skal tage et kig på - og det er faktisk også den anbefaling, Jens Asbjørn har givet til langt de fleste af sine klienter gennem årene.
"Du kan godt få din forbrænding så højt op, at du kan spise det samme som hidtil og stadig tabe dig, men det kræver en masse arbejde, tid og ikke mindst dedikation. Det er langt mere simpelt at tage et kig på, hvad du faktisk spiser og så prøve at skære ned på antallet af kalorier, hvor du kan se, at det stikker af."