”Jo mere, jeg bevæger mig, og jo mere jeg leger og kommer ud i naturen, jo mindre ondt har jeg. Det er en besked, jeg gerne vil give videre til andre med kroniske smerter”.
Sådan siger 67-årige Karin Kofoed. Hun er en af de mere end 700.000 danskere, der lever med gigt, men selvom hendes krop ofte værker, sørger hun for at holde sig i gang, og hun er blandt de frivillige, når Gigtforeningen, DGI og fem østjyske kommuner inviterer til Aktiv Med Gigt-dage i februar og marts i byerne Aarhus, Skanderborg, Randers, Odder og Rønde.
Aktiv Med Gigt-dagene er gratis events, hvor seniorer med knas med kroppen får en unik mulighed for at afprøve lokale aktiviteter og få konkret erfaring med og viden om, hvilken forskel bevægelse kan gøre i et liv med gigt. Med naturen i centrum og i fællesskab med andre i samme situation.
”Rigtig mange seniorer med kroniske sygdomme har skavanker og smerter, der gør det svært at finde motionstilbud, som passer til dem. Derfor tilbyder vi en række aktiviteter i naturen, hvor der er tid til at sætte tempoet ned og holde en pause, så alle kan være med”, siger projektleder i Gigtforeningen, Merethe Jelsbak Raundahl.
”Forskningen viser, at kontakten til naturen har positiv betydning for den mentale og fysiske sundhed og livskvalitet. Ambitionen er derfor at give gigtramte seniorer gode kropslige oplevelser og erfaringer med at være aktive og færdes i den nære natur, så de får øje på eller genopdager naturens muligheder og sundhedsfremmende effekter, som de fremadrettet kan bringe i spil i deres hverdagsliv”.
Bliver sprængfyldt med energi
Idrætskonsulent Malene Bach fra DGI Østjylland håber, at Aktiv Med Gigt-dagene kan få flere med gigt og kroniske smerter med i de lokale fællesskaber.
”Foreningerne i området tilbyder mange nye og mere utraditionelle aktiviteter, som appellerer til en meget bred skare og ikke kun til dem med en stærk fysik. Vi håber, at de, der skal overvinde sig selv, fordi de har smerter, kan blive inspireret og få et kærligt skub til at være med. Det er så sundt for krop og sind”, siger hun.
Karin Kofoed er en af mange instruktører, der giver smagsprøver på aktiviteter til de lokale gigtdage, og hun opfordrer alle, der er nysgerrige, til at komme med ud i det fri og være aktive sammen med andre.
”Du kommer ud og møder andre mennesker og får snakket og grinet. Og jeg kan sige af egen erfaring: Jeg bliver sprængfyldt med energi, hver gang jeg har været en tur i skoven”.
Aktiv Med Gigt-dage i Østjylland
Aktiv med Gigt-dage afholdes i fem østjyske kommuner:
Her kan du få indblik i, hvilke muligheder du som senior med gigt har for at holde dig aktiv, hvis du har gigt.
Dagene byder blandt andet på:
Foredrag om kost, slidgigt og leddegigt samt hvordan du minimerer gigtsmerter ved sygeplejerske, forfatter og sundhedsnørd Stig Ladefoged
Mulighed for afprøvning af sjove, hensyntagende lokale aktiviteter
Fællesspisning
Det er gratis at deltage men kræver tilmelding.
Læs mere her: Kom til Aktiv med gigt-dag i fem østjyske kommuner
Gigtforeningen, DGI Østjylland og Skanderborg, Odder, Aarhus, Syddjurs og Randers kommuner står bag dagen, der udbydes i regi af partnerskabsprojektet Sunde Seniorer, der er støttet af TrygFonden.
Gigt
Flere end 700.000 danskere lever med gigt – en sygdom, der kan tage mange former og medføre daglige smerter, nedsat mobilitet og drænende træthed.
Gigt er en af de mest udbredte kroniske sygdomme herhjemme. Gigt dækker over mere end 200 diagnoser, men nogle af de mest udbredte er slidgigt, leddegigt og urinsyregigt.