Coronaen florerer stadig iblandt os, og smitten stiger i hele landet lige nu.
Og dykker man ned i den seneste tendensrapport om coronasituationen i Danmark, som Statens Serum Institut udgav torsdag, er der flere grunde til at rynke brynene.
For modsat uge 26, så steg koncentrationen af coronavirus i spildevandsmålingerne i uge 27 - i alle fem regioner i Danmark.
Faktisk er det kun i Region Syddanmark, at incidensen falder en smule i forhold til ugen før. Incidensen bruges til at beskrive forekomsten af coronavirus i forhold til befolkningstallet.
Men det er andre tal, der bør give anledning til eftertanke
Nyindlæggelser er steget
589 danskere blev indlagt med coronasmitte i uge 27. Det er en stigning på 18 procent i forhold til uge 26.
Men det mest ildevarslende er, at antallet af danskere, der blev indlagt på GRUND af coronavirus steg fra 62 procent til 65 procent. Andelen af indlæggelser på grund af coronasmitte stiger altså i forhold til tidligere, hvor mange blev indlagt af andre årsager, men tilfældigvis var smittet med corona.
På intensivafdelingerne er der også tale om en stigning fra 12 i uge 26 til 14 i uge 27.
Samtidig får flere danskere et positivt testsvar. I uge 27 kom der en stigning på 22 procent i antallet af positive testsvar, men antallet af samlede test steg kun med 10 procent - dermed er der tale om en reel stigning og altså ikke bare en øget testindsats.
Heldigvis er udgangspunktet for alle tallene relativt lavt, men det er negative udviklinger, som eksperterne holder skarpt øje med.
Ny variant kan give ny smittebølge
Torsdag kom det frem, at undervarianten af omikron, BA.2.75, er fundet i Danmark.
Det vides ikke endnu, om den undervariant er mere sygdomsfremkaldende end de dominerende undervarianter, og eksperterne er også tilbageholdende med at kalde den mere smitsom.
Men noget tyder på, at netop smitteevnen er et stærkt kort hos BA.2.75. I Indien er andelen af coronatilfælde med denne undervariant nemlig steget fra to procent til hele 23 procent på bare en måned.