Går vi endnu en tid med mundbind og hyppige coronatest i møde? Foto: Shutterstock
Går vi endnu en tid med mundbind og hyppige coronatest i møde? Foto: Shutterstock

Disse 2 ting kommer til at afgøre, om vi får endnu en corona-vinter

Sundhed

29/08/2022 11:07

J. Bøgen

Særligt en stor joker i regnestykket kan få afgørende betydning.

De sidste 2 år har efterår og vinter været forbundet med alt for mange negative minder.

Coronasmitten stak af, en række restriktioner forhindrede os i at hygge os, som vi plejede, og både indlæggelser og dødsfald som følge af virussen var hverdagskost.

Nu lakker sommeren mod enden, men betyder det så, at vi skal indstille os på endnu en coronaafslutning på året?

Både ja og nej lyder det fra eksperterne.

Smitten vil stige

TV 2 har nemlig talt med et antal eksperter, der alle som en forventer, at smittetallene vil stige. Men det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal til at hamstre toiletpapir og forberede os på igen at gå med mundbind.

For modsat de forgangne år er Danmark solidt rustet til at stå imod coronasmitten.

Jan Pravsgaard Christensen er professor i immunologi på Københavns Universitet, og han forklarer, at kombinationen af det omfattende vaccinationsprogram og høje antal tidligere smittede giver det, der kaldes hybridimmunitet - og den er særdeles robust til at stå imod virussen.

"Det giver en ro i maven, for jo mere robust samfundet er, jo sværere er det for en virus at finde et hul. Så det taler for, at efterårsbølgen bliver mere afdæmpet denne gang," siger han til TV 2.

Cirka 85 procent af danskerne over 40 år har fået mindst 3 vaccinedoser, mens SSI vurderer, at cirka 60 procent af befolkningen blev smittet under den store Omikron-bølge i vinteren 2021.

Alligevel er der særligt en gruppe danskere, hvis immunitet kan forbedres: De ældre.

2,5 millioner danskere får invitation til fjerde stik

D. 15. september bliver endnu en vaccineudrulning sat i søen, og her er det plejehjemsbeboere, der står først i køen til at få invitationen til at smøge ærmet op på ny. Efterfølgende er det alle over 50 år, der bliver tilbudt et fjerde stik.

I alt drejer det sig om 2,5 millioner danskere, der får en vaccineinvitation i e-Boks.

Men det er afgørende, at så mange danskere som muligt takker ja til invitationen, og hvordan kommer det til at gå, når corona efterhånden er gledet noget i baggrunden i de flestes bevidsthed?

Faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, tror, at der vil være god opbakning til fjerde omgang af vacciner.

"Det er rigtig nok, at bevidstheden om coronavirus er blevet mindre over sommeren. Men den kan vækkes igen, når vi ser stigende smitte. Og jeg vil tro, at folk også vil ønske at lade sig vaccinere for at undgå de situationer, de har været i i tidligere vintre," siger hun til TV 2.

Ny strategi sikrer os (sandsynligvis) mod nedlukninger

Det kommer også til at spille en rolle for forløbet i efterårsmånederne, at de danske myndigheder har skiftet strategi, når det gælder coronavirus.

I stedet for at målet er, at vaccinationerne skal forebygge smittespredning og dæmpe smittetrykket, skal de nu forebygge alvorlig sygdom og indlæggelser.

Den nye strategi gør det usandsynligt, at vi endnu en gang skal igennem nedlukninger, begrænse antallet af sociale kontakter og arbejde hjemmefra, mener Tyra Grove Krause. Også selv om SSI "helt klart" forventer smittestigninger.

Jan Pravsgaard Christensen er enig i SSI's vurdering. Særligt hvis det bliver den yngre aldersgruppe, der rammes af smitte på ny.

"Der forventer man ikke alvorlig sygdom, så de klarer sig med den immunitet, de har, selv om samfundet er åbent," siger han.

Den helt store ubekendte

Eksperterne er altså enige om, at smitten vil stige, i takt med at temperaturerne falder, og det vil uden tvivl give flere indlagte og alvorligt syge.

Men selvom det ikke umiddelbart er noget, der får alarmklokkerne til at ringe hos eksperterne, er der en joker, som ingen er i stand til at forberede sig på - for hvad hvis der kommer en flugtvariant, der kan omgå vores immunitet?

Så skal vi som samfund være klar til at reagere, mener Lone Simonsen, der er leder af Pandemic Center på Roskilde Universitet.

For det er et stort maskineri, der skal sættes i gang, hvis det sker: Overvågningen skal skrues i vejret, vaccineringen skal øges og kapaciteten på hospitalerne skal udvides.

"Hvis der kommer en rigtig gamechanger-variant, så skal vi reagere hurtigt," siger Lone Simonsen til TV 2.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.