Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Er det i orden? Derfor bliver ældre tilbudt en mindre effektiv influenzavaccine

Sundhed

08/11/2023 09:25

J. Bøgen

Hvis man brugte en bedre vaccine, ville man kunne spare op mod 12.000 indlæggelser, ifølge ekspert.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad er det egentlig for en vaccine, ældre danskere over 65 år får sprøjtet i armen rundt om i landet på apotekerne for tiden?

Ja, det er en vaccine mod influenza, men spørgsmålet er, hvor effektiv den er.

I et skriftligt svar til TV 2 skriver Sundhedsstyrelsen nemlig, at de ældre danskere ikke modtager den mest effektive vaccine mod den klassiske sæsonsygdom.

Den såkaldte højdosis-influenzavaccine er nemlig “forbundet med en væsentlig merudgift i forhold til andre vaccinetyper”.

Men de penge, man sparer ved at tilbyde den dårligere vaccine, kan ende med at koste på en helt anden konto, nemlig antallet af indlæggelser.

Kan spare 12.000 anlæggelser

Ifølge Sundhedsstyrelsens egne estimater ville en bedre vaccine til ældre potentielt kunne forhindre op mod 26 indlæggelser per 1000 personer, hvis vi bliver ramt af en hård influenzasæson.

I mere håndgribelige tal betyder det, at man potentielt ville kunne spare op mod 12.000 indlæggelser, fortæller professor Emeritus i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet til TV 2.

Han er blandt de eksperter, der stiller spørgsmålstegn ved den danske vaccinestrategi.

I stedet for at give ældre borgere en mere effektiv vaccine, har man nemlig valgt at satse på at mindske smittespredningen ved at opfordre forældre til at få børn mellem to og seks år til at blive vaccineret.

Tanken er, at det i høj grad er børn i den alder, der driver smitten i samfundet, og ved at få en høj vaccinetilslutning i den aldersgruppe, vil man altså kunne mindske smittespredningen.

Men hvis det skal have en effekt viser internationale studier, at op mod 80 procent af børnene skal have vaccinen - og sidste vinter var tilslutningen blot 19 procent.

5 gode råd der lindrer ved influenza

  1. Drik meget væske: Imens du har influenza, bør du drikke meget vand, så du undgår at blive dehydreret. Man taber nemlig meget væske, når man har feber, som er et af sygdommens typiske symptomer.

  2. Lad være med at drikke alkohol og ryge: Det kan forlænge perioden, hvor du er syg.

  3. Ro: Mens du er syg, bør du holde dig i ro, og gerne i sengen. Bliv inden døre. På den måde undgår du også at smitte andre.

  4. Smertestillende: Tag medicin der nedsætter feber og og smertestillende medicin som for eksempel hovedpinepiller. Det kan lindre de ubehagelige symptomer. Følg altid anvisningerne i indlægssedlen.

  5. Søvn: Sørg for at sove meget, da søvn styrker vores immunforsvar. Hvis du hoster meget, og derfor ikke kan sove, kan du tage hostemedicin.

Kilde: Netdoktor.dk

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.